В Україні з липня безкоштовний інсулін буде доступний тільки за е-рецептом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні з 1 липня громадяни із цукровим діабетом зможуть отримати безкоштовний інсулін тільки за електронним рецептом (е-рецепт).

Про це повідомляє Національна служба здоровʼя.

З 1 липня Нацслужба почне адмініструвати програму реімбурсації інсулінів і стане єдиним платником за програмою.

Зараз в Україні понад 210 тисяч осіб мають цукровий діабет I типу (інсулінозалежний/дитячий). Саме вони потребують щоденного введення інсуліну. Діабетом II типу (інсулінонезалежний) в Україні хворіють близько мільйона осіб.

«Для пацієнтів з діабетом ІІ типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою реімбурсації — безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні, в оновленому Реєстрі ліків — 48 лікарських засобів для лікування діабету ІІ типу. З них — 23 безоплатні, решта — з незначною доплатою. Отримати ліки можна за електронним рецептом лікаря в аптеці, законтрактованій з НСЗУ», — додали у відомстві.

  • В Україні з 2021 року почнуть впроваджувати електронний рецепт на ліки. Спершу його введуть на інсуліни й антибіотики. Раніше в Міністерстві охорони здоровʼя говорили, що е-рецепт на інсулін запровадять у квітні.
  • Електронний рецепт можна буде отримати у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра після прийому. Він буде оформлюватися за допомогою електронної системи охорони здоровʼя. Пацієнту приходитиме СМС із кодом рецепту і кодом підтвердження для отримання ліків у будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі «Доступні ліки». Провізору потрібно буде назвати код і ліки з виписаного рецепту.