МОЗ: З 2021 року запрацює електронний рецепт на ліки. Спершу його введуть на інсуліни та антибіотики

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні з 2021 року почнеться впровадження електронного рецепта на ліки. За словами міністра охорони здоровʼя Максима Степанова, для цього в Міністерстві охорони здоровʼя вже створено робочу групу.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоровʼя.

«В планах роботи по даному напряму відпуск за електронним рецептом: наркотичних препаратів, інсулінів, імуносупресивних лікарських засобів — 2021 рік; антибіотиків — 2022 рік; інших рецептурних груп лікарських засобів, визначених МОЗ — починаючи з 2023 року», — заявив Степанов.

Впровадження електронного рецепта повинно зупинити неконтрольований продаж ліків без рецепта і побороти самолікування серед населення. Ще одним фактором впровадження у відомстві назвали небажання лікарів правильно і коректно виписувати рецепти, що у підсумку перекладає відповідальність на провізора, який не завжди може видати потрібний препарат.

  • Електронний рецепт можна буде отримати у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра після прийому. Він буде оформлюватися за допомогою електронної системи охорони здоровʼя. Пацієнту приходитиме СМС з кодом рецепту і кодом підтвердження для отримання ліків у будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі «Доступні ліки». Провізору потрібно буде назвати код і ліки з прописаного рецепту.
  • 17 вересня Верховна Рада дозволила продавати ліки в інтернеті. Згідно з законом, у підприємства має бути ліцензія на роздрібну торгівлю ліками — за цієї умови воно може їх продавати через Інтернет та доставляти безпосередньо споживачу.