Міністр Степанов: З квітня інсуліни й антибіотики продаватимуть тільки за електронним рецептом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя з квітня 2021 роки планує ввести продаж антибіотиків виключно за електронними рецептами.

Про це міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив на брифінгу.

«Усі антибіотики мають продаватися виключно за електронним рецептом. Ми розробляємо зараз модуль, плануємо, що з 1 квітня він почне працювати. Спочатку він почне працювати з інсулінами, з препаратами для імуносупресії та нарковмісними препаратами. А наступним кроком будуть антибіотики виключно за електронним рецептом», — сказав Степанов.

Міністр заявив, що зараз відомство посилює контроль відпуску ліків в аптеках, а Держслужбі з лікарських засобів доручили провести контроль.

  • Електронний рецепт можна буде отримати у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра після прийому. Він буде оформлюватися за допомогою електронної системи охорони здоровʼя. Пацієнту приходитиме СМС з кодом рецепту і кодом підтвердження для отримання ліків у будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі «Доступні ліки». Провізору потрібно буде назвати код і ліки з рецепту.
  • 17 вересня Верховна Рада дозволила продавати ліки в інтернеті. Згідно із законом, у підприємства має бути ліцензія на роздрібну торгівлю ліками — за цієї умови воно може їх продавати через інтернет та доставляти безпосередньо споживачу.
  • З 2021 року в Україні почнуть впроваджувати електронні рецепти на ліки.