До Ірану на перемовини приїхав очільник МАГАТЕ. Країна припинить пускати інспекторів на свої ядерні об’єкти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
До Ірану на перемовини приїхав очільник МАГАТЕ. Країна припинить пускати інспекторів на свої ядерні об’єкти

Wikipedia / Hossein Ostovar

Очільник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі прибув до Ірану на перемовини. Там оголосили, що з 23 лютого обмежать доступ інспекторів до своїх ядерних об’єктів.

Про це пише «Радіо Свобода».

Спочатку Ґроссі провів зустріч із керівником цивільної Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбаром Салехі. Раніше у МАГАТЕ зазначали, що візит голови до Ірану має на меті знайти «взаємоприйнятне рішення» для продовження моніторингу ядерних об’єктів Ірану. Водночас країна пообіцяла не висилати їхніх інспекторів і не припиняти співпрацю з МАГАТЕ. Але доступ обмежать, доки США не скасують санкції.

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф зазначив, що призупинення допуску інспекторів не означає, що країна відмовляється від ядерної угоди. За його словами, Іран в рамках угоди має право відмовлятися від певних своїх зобов’язань, якщо інші країни теж їх не виконують. Він також підкреслив, що там готові до перемовин зі США. Але для цього США спочатку повинні змінити свою політику.

«Іран почне переговори щодо ядерної угоди, коли сторони повернуться до виконання своїх зобовʼязань», — сказав він.

  • У 2018 році 45-й президент США Дональд Трамп вивів країну з угоди щодо ядерної програми Ірану та запровадив нові санкції проти іранського режиму. Він назвав угоду несправедливою і висловив сумнів, що вона обмежить ядерні амбіції Тегерану.
  • Іран у липні 2019 року перевищив ліміт запасів низькозбагаченого урану та порушив ядерну угоду («Спільний комплексний план дій з ядерної програми від 2015 року»). Ядерну угоду з Іраном у 2015 році підписали США, Велика Британія, Росія, Франція, Китай, Німеччина та ЄС. Вони домовилися, що іранська влада відмовляється від своєї ядерної програми в обмін на скасування економічних санкцій.
  • Президент США Джо Байден зазначив, що Штати готові відновити свою участь у перемовинах щодо Ірану та ядерної угоди. Однак скасовувати санкції поки не збираються.