Байден оголосив про стихійне лихо у Техасі й доручив виділити допомогу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Байден оголосив про стихійне лихо у Техасі й доручив виділити допомогу

Gage Skidmore / Flickr

Президент США Джо Байден заявив, що у штаті Техас через аномальні морози сталось стихійне лихо, і розпорядився виділити федеральну допомогу на відновлення територій. Морози у штаті почались 11 лютого і тривають досі.

Про це йдеться у його заяві на сайті Білого дому.

Федеральне фінансування виділять постраждалим у 77 округах штату (всього у Техасі 254 округи). Допомога передбачає гранти на тимчасове житло і ремонт будинку, невеликі позики на покриття незастрахованого майна та інші програми, які допоможуть приватним особам і бізнесу оговтатися від наслідків стихійного лиха. Це буде на додаток до допомоги від місцевої влади. Повну оцінку збитку в штаті проведуть пізніше.

Зазначимо, що у Техасі минулого тижня зафіксували найхолоднішу за 30 років погоду — температура опустилася до -18 °С. Через підвищений попит на електроенергію (зокрема, через морози люди вмикають обігрівачі) у штаті зареєстровано майже 80 тисяч відключень від мережі. Також збої є у роботі систем водопостачання. У магазинах вже дефіцит продуктів — люди в паніці кинулися робити запаси.

За оцінками газети The New York Times, у Техасі та інших південних штатах через морози загинули не менше 60 осіб, але реальна цифра може бути на кілька десятків вище, влада поки не опублікувала офіційні дані.

  • У США через морози, снігопади та шторми оголосили надзвичайний стан. Крижаний шторм досяг навіть північних і центральних частин Мексики, де мільйони людей стикаються з періодичним відключенням електроенергії.