У США вийшов на свободу найстаріший з увʼязнених у дитинстві. Його засудили до довічного терміну 68 років тому

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У Пенсильванії звільнили з в’язниці 83-річного Джо Лігона, який провів за ґратами майже все своє життя. Чоловіку було всього 15, коли його засудили, і він провів у неволі 68 років. Якби він постав перед судом за ті самі злочини в сучасній Америці, на нього б чекали щонайбільше 10 років.

Про це пише The Washington Post.

Лігон вийшов на свободу в доброму здоров’ї — з усіх препаратів він вживає лише вітаміни. З його родичів живою залишилась лише сестра, і крім неї та її дітей в нього більше нікого немає. Чоловік жодного разу в житті не мав власного житла, не мав права голосувати, працювати чи сплачувати рахунки.

У 1953 році Лігон у компанії з чотирма іншими підлітками випив дві пляшки вина та пішов вештатися вулицями південної Філадельфії, де напав з ножем на вісьмох людей, двоє з яких загинули. За його словами, це був перший раз, коли він вживав спиртне.

Новини про злочини п’яних підлітків облетіли всі газети, де їх назвали «мисливцями за головами», хоча, за словами Лігона, вони навіть не були бандою. Хлопець був сином хліборобів та навчався у класі для «ортогенетично відсталих» дітей згідно з популярним у той час псевдонауковим вченням про еволюційний прогрес.

Адвокати Лігона сказали визнати провину й не сперечатися з обвинуваченням. Хлопець визнав себе винним у нападі на одну людину, яка вижила, і стверджував, що нікого не вбивав. Його засудили до довічного ув’язнення та помістили до пенсильванської в’язниці для «дефективних правопорушників», яких на той час у судах характеризували як «розумово відсталих і схильних до злочинності».

З часу його ув’язнення на волю відпустили трьох інших обвинувачених, один помер у в’язниці. Штат витратив на утримання Лігона три мільйони доларів, а також оплачував лікування онкозахворювань, на які страждав ув’язнений.

Лігон побив усі рекорди та став найстарішим малолітнім злочинцем, засудженим до довічного терміну. З 2016 року почався процес щодо його звільнення, хоча він і не мав права на дострокове звільнення — суддя не хотів, щоб чоловік помирав у в’язниці. Тепер Лігон на свободі у світі, якого він зовсім не знає.

За словами адвоката Бредлі Бріджа, який присвятив себе захисту малолітніх злочинців з довічним терміном, Лігона судили несправедливо, оскільки він не був винним у вбивстві.

«Я читав стенограму, і якби суд відбувся сьогодні, Джо Лігон був би засуджений за пограбування, напад при обтяжливих обставинах або замах на вбивство, і отримав би строк від 5 до 10 років», — сказав адвокат.

Звільнення чоловіка також стало головним болем для соціальних служб — його необхідно було забезпечити житлом, медичною страховкою, документами та усім іншим для повноцінного життя на волі. Йому дали гаманець, телевізор із пакетом спортивних каналів і телефон з необмеженими хвилинами.

США давно критикують за довічні терміни для дітей без права на дострокове звільнення. Цю практику засуджують усі правозахисні організації. Серед усіх штатів за кількістю довічно засуджених ювеналів лідирує Пенсильванія — у її тюрмах утримують чверть від усіх засуджених цієї категорії. Станом на 2016 рік у штаті було 525 таких ув’язнених. Більшість із них — темношкірі.