В Італії суд дозволив увʼязненому мафіозі слухати музику в камері

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Італії бос мафії Доменік Стрішуліо виграв судовий позов за право слухати музику у своїй одиночній камері. Про це повідомляє The Guardian.

48-річного Стрішуліо засудили у 1999 році до понад 20 років тюремного увʼязнення в Італії за вбивство та інші злочини, повʼязані з мафією. Після того, як тюремна адміністрація відхилила прохання Стрішуліо придбати йому програвач компакт-дисків, адвокат звернувся до суду з проханням розширити його можливості дозвілля (крім перегляду телевізора в камері).

Врешті суд у Сассарі (регіон Сардинія) погодився, що прослуховування музики є частиною гарантованих конституцією прав людини. Дозвіл Стрішуліо мати програвач компакт-дисків відповідає «його основним правам займатися культурною діяльністю», які не можуть бути обмежені будь-якою формою увʼязнення. Судді також відзначили, що звичайні телеканали, до яких має доступ Стрішуліо, не пропонують музичних програм. Це не перший його судовий позов щодо дозвілля. Стрішуліо у 2019 році виграв справу, і суд йому дозволив дивитись телевізор після опівночі.

Зазначимо, що Італія посилила умови утримання в тюрмах для мафіозі і терористів після кривавих міжусобиць у 1980-х і 1990-х роках, кульмінацією яких стало вбивство двох вищих сицилійських суддів, які виносили вироки членам мафії. Тоді їм заборонили телефонні розмови, спілкування чи листування з іншими увʼязненими, а також зустрічі з третіми особами. У жовтні 2019 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі ухвалив, що жорсткі тюремні режими в Італії для босів мафії порушують їх права людини.