ООН просить Арабські Емірати надати докази, що принцеса Дубаю жива

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ООН просить Арабські Емірати надати докази, що принцеса Дубаю жива

скриншот / BBC

Управління ООН з прав людини запросило у Обʼєднаних Арабських Еміратів докази того, що принцеса Латіфа, дочка правителя Дубаю, жива. Нещодавно вона заявила у відео, що її утримують під домашнім арештом через спробу втечі з Еміратів.

Про це повідомляє BBC.

У відеозверненні принцеса Латіфа каже, що побоюється за своє життя.

«Ми попросили докази того, що вона жива, та запитали про її нинішній стан. Ми продовжимо стежити за ситуацією», — заявила прессекретар Верховного комісара ООН з прав людини Ліз Тросселл. Уряд Дубаю і МЗС Еміратів поки не дали коментарів.

Раніше адвокат, який представляв справу принцеси Латіфи в ООН, Родні Діксон заявив BBC: «Ми сподіваємося, що [розслідування ООН] матиме вирішальне значення для звільнення принцеси Латіфи. ООН повинна провести дуже серйозну зустріч безпосередньо з тими, хто утримує [її], і переконатися, що досягнуто згоди, щоб можна було звільнити принцесу».

Нагадаємо, нещодавно 35-річна Латіфа зняла відео на таємно переданий смартфон. Вона заявила, що її понад рік утримують у кімнаті на віллі, і охоронці погрожують, що вона «більше ніколи не побачить сонця». Відео продемонстрували на BBC.

У 2018 році вона опублікувала відео, в якому заявила, що родина позбавила її волі та піддає тортурам. Після цього принцеса намагалася втекти з країни, але її повернули та направили до психіатричної клініки. Там її у 2018 році відвідала комісар ООН Мері Робінсон.

Батько Латіфи — шейх аль Мактум — один з найбагатших глав держав у світі. Він — правитель Дубаю та віцепрезидент ОАЕ, що підтримує міцні зв’язки з країнами Заходу, зокрема із США. За правління Мактума Дубай прогресував як місто, однак правозахисники заявляють, що режим нетерпимий до інакодумців та дискримінує жінок.

У 2018 році Латіфа звинуватила свого батька в організації та покриванні вбивств. Наступного року дружина шейха, мачуха принцеси Хая бін аль Хусейн втекла з ОАЕ до Великої Британії разом із дітьми.

  • Першу втечу принцеса здійснила у 2002 році. Її затримали на кордоні і доставили, за її словами, у вʼязницю. Вона розповіла, що її тримали в темряві, били і не давали одягу. «Охоронці сказали, що батько наказав бити мене до смерті», — заявила Латіфа. На волю вона вийшла через три роки і чотири місяці.
  • Вона розповіла, що в 2000 році намагалася втекти її старша сестра Шамса. Дівчина втекла з родинного маєтку в графстві Суррей (Велика Британія), її спіймали через два місяці. Латіфа стверджує, що сестру накачали наркотиками і вивезли в Дубай, де вона зараз знаходиться під примусовим психіатричним лікуванням.