Принцеса Дубаю заявила, що її утримують під домашнім арештом через спробу втечі з Еміратів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

ООН направить запит до Об’єднаних Арабських Еміратів після того, як донька шейха Дубаю принцеса Латіфа аль Мактум заявила, що її утримують проти волі на віллі під охороною поліції. У 2018 році вона намагалася втекти з країни, звинувативши свого батька у злочинах, але її повернули та направили до психіатричної клініки.

Про це повідомляє BBC.

На відео, яке 35-річна Латіфа зняла на таємно переданий смартфон, вона заявила, що її понад рік утримують у кімнаті на віллі, і охоронці погрожують, що вона «більше ніколи не побачить сонця».

«Я ув’язнена у цій тюрмі. Моє життя мені не належить», — сказала вона.

За словами жінки, їй може загрожувати небезпека, і вона побоюється за своє життя.

Відео продемонстрували на BBC. За даними телеканалу, принцесі таємно передала телефон її подруга, щоб тримати зв’язок. Але нещодавно вона припинила надсилати відео.

BBC підтвердив місцеперебування Латіфи, яку одночасно охороняють 30 поліцейських.

Офіс верховного комісара ООН з прав людини заявив, що організація звернеться з цього приводу до уряду ОАЕ. Водночас в ООН не змогли підтвердити, чи дійсно принцеса під вартою.

Комісар Мері Робінсон відвідувала жінку ще в 2018 році, коли вона опублікувала відео, в якому заявила, що родина позбавила її волі та піддає тортурам. Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив, що продемонстровані відео від принцеси Латіфи були тривожними, і уряд уважно спостерігатиме за ситуацією.

Батько Латіфи — шейх аль Мактум — один з найбагатших глав держав у світі. Він — правитель Дубаю та віцепрезидент ОАЕ, що підтримує міцні зв’язки з країнами Заходу, зокрема із США. За правління Мактума Дубай прогресував як місто, однак правозахисники заявляють, що режим нетерпимий до інакодумців та дискримінує жінок.

У 2018 році Латіфа звинуватила свого батька в організації та покриванні вбивств. Наступного року дружина шейха, мачуха принцеси Хая бін аль Хусейн втекла з ОАЕ до Великої Британії разом із дітьми.

Формально жінки в ОАЕ мають ті самі права, що й чоловіки, однак в особистому житті залежать від чоловіків, потребують дозволу для одруження та розлучення. В країні немає антидискримінаційних законів, які б захищали права жінок. В останні роки ОАЕ відмінила право чоловіків на тілесні покарання жінок.