Слідчий комітет Білорусі визнав, що першого загиблого на протестах все ж убили силовики. Але справу не порушуватимуть

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Слідчий комітет Білорусі визнав, що першого загиблого на протестах все ж убили силовики. Але справу не порушуватимуть

tut.by

Першого загиблого на протестах у Білорусі Олександра Тарайковського вбили силовики. Раніше вони повідомляли, що активіст загинув внаслідок вибуху гранати у руці. Проте його загибель розслідувати не будуть. Про це заявив голова Слідчого комітету Білорусі Іван Носкевіч, передає Белта.

Носкевіч зазначив, що Тарайковський «провокував» правоохоронців, які не знали справжні мотиви його дій. Відповідно вони застосували щодо нього начебто нелетальну зброю, аби зупинити активіста, «з безпечної відстані, що виключає летальний результат».

Зазначимо, що при застосуванні нелетальної зброї з відповідними обмеженнями (відстань або ж місце пострілу), вона не повинна призводити до загибелі або серйозних травм.

«Через збіг низки трагічних обставин одне з поранень виявилося проникним, в результаті чого смерть Тарайковского настала на місці події», — пояснив глава білоруського Слідчого комітету й заявив, що справу через убивство активіста порушувати не будуть.

Зазначимо, що Тарайковський — перший загиблий на протестах у Білорусі, які почались у країні 9 серпня після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. За версією МВС, Тарайковський намагався кинути в бік правоохоронців вибуховий пристрій, який вибухнув у нього в руці. Проте організація Conflict Intelligence Team (CIT), яка займається дослідженням воєнних конфліктів, спростувала офіційну версію. У своєму розслідуванні організація доводить, що протестувальника вбили спецпризначенці. Потім глава МВС Білорусі припустив, що Тарайковського все ж могли вбити, але з нелетальної зброї.