Глава МВС Білорусі припускає, що протестувальника могли вбити силовики з «нелетальної зброї»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв не виключає, що в загиблого протестувальника Олександра Тарайковського силовики могли стріляти «із нелетальної зброї». Про це він сказав в інтерв’ю TUT.by.

При цьому глава МВС наполягає, що на протестах силовики не застосовували вогнепальної зброї.

«Я не слідчий. Так, він [Тарайковський] помер. Скільки померло людей на заворушеннях в Америці? Але ми не застосовували вогнепальної зброї, а тільки ту, яка є нелетальною», — сказав Караєв.

Глава МВС пообіцяв розібратися з усіма випадками насильства силовиків щодо протестувальників і перевищення повноважень, але коли «усе вщухне». «З усіма випадками ми будемо розбиратися. Не зараз, а коли все вщухне. Я зараз повинен демобілізувати міліцію на догоду комусь?» — сказав Караєв.

За версією МВС, Тарайковський намагався кинути в бік правоохоронців вибуховий пристрій, який вибухнув у нього в руці. Проте організація Conflict Intelligence Team (CIT), яка займається дослідженням воєнних конфліктів, спростувала офіційну версію. У своєму розслідуванні організація доводить, що протестувальника вбили спецпризначенці.

Крім того, напередодні Euroradio оприлюднило відео моменту загибелі Тарайковського, на якому видно, що в його руках немає вибухового пристрою. Також на сайті Associated Press зʼявилося фото з протестів, на якому зображено чоловіка навпроти силовиків, на його білій футболці — велика червона пляма.