«Слуги народу» пригрозили Степанову відставкою у разі провалу вакцинації. Але спершу на нього його чекатиме «серйозна розмова»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слуги народу» пригрозили Степанову відставкою у разі провалу вакцинації. Але спершу на нього його чекатиме «серйозна розмова»

УНІАН

У «Слузі народу» ініціюватимуть відставку очільника Міністерства охорони здоров’я Максима Степанова у разі провалу кампанії з вакцинації проти коронавірусу в Україні. Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль сподівається, що щеплення розпочнуться вже найближчим часом.

Голова фінансового комітету Верховної Ради, нардеп «Слуги народу» Данило Гетманцев пригрозив Степанову «серйозною розмовою», якщо початок процесу і далі відкладатиметься, повідомляє Еспресо.TV. «Він же поїхав [Степанов полетів до Індії на перемовини з виробником вакцин Serum Institute]. Я думаю, без вакцини нехай навіть не повертається», — сказав Гетманцев.

Нардеп також наголосив, що у разі подальшого затягування початку вакцинації піднімуть питання про звільнення Степанова.

«Може бути розглянуте питання про звільнення. Можемо, і обовʼязково, у будь-якому випадку буде серйозна розмова і будуть відповідні висновки щодо міністра. Але щодо обовʼязкового звільнення […] відтермінування надання вакцини на тиждень не є вирішальним у протидії коронавірусу», — зазначив Гетманцев.

Його колега по фракції Ірина Верещук заявила, що Степанов несе особисту відповідальність за початок вакцинації і в разі його провалу фракція ініціюватиме відставку міністра.

«Степанов персонально несе відповідальність за початок вакцинації в тому числі, не дивлячись на те, що є відповідальність пана Ляшка [головного санлікаря] і всіх інших осіб», — сказала вона в ефірі «Україна 24».

За її словами, «Степанов далі не зможе, перебуваючи на посаді, бути ефективним і таким, якому довіряє суспільство». «Йдеться про слово — він дав слово не тільки нам як фракції, а й усьому суспільству до кінця місяця розпочати вакцинацію», — підкреслила Верещук.

В той же час премʼєр-міністр Денис Шмигаль впевнений, що відтермінування постачання вакцин істотно не вплине на кампанію з вакцинації і вона почнеться найближчим часом, повідомляє «Новое время».

Глава уряду зазначив, що із затримкою поставки від різних виробників зіткнулася не лише Україна, але й інші держави. А Кабмін і МОЗ зробили все, щоб отримати вакцину у лютому.

За словами премʼєра, Україна все ще розраховує на перші партії у цьому місяці. «Буде постачання через COVAX — тобто безоплатно або зі знижкою поставлять 8 млн доз. У кінці лютого — на початку березня буде Pfizer», — додав він.

Коли очікують на поставки вакцини в Україну?

15 лютого в Україні мала розпочатися вакцинація від коронавірусу, але через затримку поставок ці дати змістилися.

18 лютого Степанов повідомив, що до кінця цього тижня (до 21 лютого) Україна отримає першу партію вакцини AstraZeneca (500 тисяч доз), а до кінця лютого — вакцини від Pfizer за програмою COVAX (117 тисяч доз). Він запевняє, що Україна «точно почне вакцинацію в лютому», але при цьому конкретну дату не називає.

А вже 19 лютого керівник експертної групи з питань імунопрофілактики МОЗ Сергій Литовка заявив, що відомство очікує на поставки AstraZeneca протягом 20—22 лютого.