У Британії почнуть інфікувати коронавірусом здорових людей. Дослідження має встановити граничні пороги зараження

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Британії почнуть інфікувати коронавірусом здорових людей. Дослідження має встановити граничні пороги зараження

Mike Finn / Flickr

Велика Британія стане першою країною, в якій почнуть інфікувати коронавірусом здорових людей. Дослідження залучить молодих добровольців, на прикладі яких науковці встановлять граничний поріг зараження та робитимуть інші висновки, критично важливі для розвитку вакцин і методів лікування хвороби.

Про це йдеться на сайті британського уряду.

Дослідження має розпочатися протягом лютого, одразу після отримання висновку про етичність. Всього у ньому мають взяти участь 90 людей у віці 18—30 років, яких інфікують коронавірусом в безпечних і контрольованих умовах.

Науковці хочуть розрахувати кількісні показники вірусу, необхідні для зараження та розвитку хвороби. З огляду на питання безпеки, добровольців інфікуватимуть «класичним» коронавірусом, що циркулює в країні з березня 2020 року — він найменш ризиковий в плані наслідків для здоров’я у молодих людей.

Медики цілодобово спостерігатимуть за станом учасників дослідження. Крім того, частині добровольців зроблять щеплення різними існуючими вакцинами, щоб визначити з них найефективнішу. Результати мають допомогти в подальшому розвитку вакцин.

Метод контрольованого зараження інфекціями відомий науці вже давно — добровольців заражали грипом, малярією, тифом, холерою тощо. Він цілком безпечний та дає цінні висновки для розвитку медицини. Зокрема, майбутнє дослідження допоможе лікарям зрозуміти, як саме на коронавірус реагує імунна система, як він передається тощо.