Місячна місія Artemis може не відбутися у 2024 році, як планували. NASA бракує фінансування

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Місячна місія Artemis може не відбутися у 2024 році, як планували. NASA бракує фінансування

NASA

Анонсована раніше висадка людей на Місяці в рамках місії Artemis у 2024 році може не відбутися, оскільки Національному управлінню аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) бракує фінансування. Адміністрація президента Джо Байдена заявила про підтримку місії, але досі не зробила жодних кроків.

Про це пише Ars Technika.

«Висадка на Місяці у 2024 році може не відбутися, оскільки державне фінансування протягом останніх двох років було недостатнім, щоб зробити цю мету досяжною», — заявив виконувач обов’язків голови NASA Стів Юрчик.

Два тижні тому речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що нова адміністрація підтримає місію з висадки астронавтів на Місяці та на Марсі. Однак вона не навела жодних подробиць.

Програму Artemis започаткували у 2019 році, однак її положення були скоріше надихаючими, аніж обґрунтованими. На NASA очікує багато роботи не лише над ракетоносієм і посадковим модулем, але й над скафандрами та іншими засобами, необхідними для безпечної місії.

Наразі NASA розглядає пропозиції з розробки апарату від трьох компаній: Blue Origin, Dynetics і SpaceX. Artemis має стати першою американською програмою з дослідження глибинного космосу з часів Apollo Moon у 1960-х.

  • Мета програми Artemis — доправити людей на Місяць у 2024 році та створити інфраструктуру для подальшого відправлення астронавтів на Марс. Програма діє в кооперації з приватними компаніями. У грудні 2020 року NASA назвало перших 18 астронавтів для місій на Місяць, серед них — девʼять жінок.
  • Компанія Firefly, власником якої є український бізнесмен Максим Поляков, братиме участь у програмі Artemis. Firefly була створена в Техасі у 2014 році як приватна американська компанія у сфері розробки ракетно-космічної техніки легкого класу. Компанія має офіс у Дніпрі, а також цех експериментального виробництва. Вона планує з 2021 року запускати по дві ракети на місяць.