Держстат оприлюднив дані смертності в Україні в рік пандемії: вона зросла на 6%

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Держстат оприлюднив дані смертності в Україні в рік пандемії: вона зросла на 6%

TASS / Getty Images

Державна служба статистики оприлюднила дані смертності в Україні за 2020 рік. Вона зросла на 6,2%.

Про це йдеться в повідомленні Держстату.

Загалом населення України за рік зменшилося на 314 тисяч людей і становить приблизно 41,6 мільйона.

«Залишається суттєвим перевищення кількості померлих над кількістю живонароджених: на 100 померлих — 48 живонароджених», — підкреслили в Держстаті.

За рік пандемії коронавірусу в Україні померли 616 тисяч людей. У попередні роки цей показник перебував на рівні 580 тисяч смертей. Це означає, що надлишкова смертність у 2020 році становила 36 тисяч людей.

Як зазначають експерти та науковці, надлишкова смертність зазвичай пов’язана зі стихійними лихами або епідеміями хвороб. За допомогою таких даних можна встановити точну кількість людей, які померли від коронавірусу, однак невідомо точно, який відсоток надлишкової смертності безпосередньо пов’язаний саме з ним. Водночас медики також називають причиною збільшення смертності в рік пандемії перевантаженість медичної системи і неспроможність надати допомогу усім, хто її потребує.

За офіційними даними, в Україні за 2020 рік від коронавірусу померли 18 680 людей. Однак цілком ймовірно, що від цієї хвороби торік померли приблизно 30 тисяч українців. Якщо взяти за основу приблизний коефіцієнт летальності, яким оперують учені (0,66%), то можна встановити, що за весь рік коронавірус в Україні підхопили близько 4,5 мільйона людей.

  • Міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков заявив, що смертність від коронавірусу в «Л/ДНР» найвища у світі. За його словами, рівень смертності від коронавірусу в окупованій частині Донецької області становить 8,6%, а в окупованій частині Луганської — 8,7%.
  • Федеральна служба державної статистики Росії опублікувала дані про смертність у країні за 2020 рік. Згідно з ними, надлишкова смертність становила 358 тисяч людей, майже всі вони можуть бути жертвами коронавірусу. Водночас офіційна статистика в Росії запевняє, що від наслідків хвороби у 2020 році померли 57 тисяч росіян.