У «Нафтогазі» вирішили поки ігнорувати лист Вітренка з вимогою звільнити керівництво компанії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Нафтогазі» вирішили поки ігнорувати лист Вітренка з вимогою звільнити керівництво компанії

google.com

Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв відреагував на лист в. о. міністра енергетики Юрія Вітренка, у якому той пропонує звільнити керівництво компанії. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначимо, Вітренко у листі пояснював своє рішенням тим, що компанія не виконала показник видобутку газу у 2020-му та планує скорочувати його протягом 5 років. Також Держаудитслужба виявила порушення, які призвели до втрат на суму 75,5 мільярда гривень.

Коболєв, відповідаючи на це, заявив, що для виконання програми до 2020 року бракувало передумов, які не залежали від «Нафтогазу».

«З 19 умов, які були перелічені в цій програмі, повністю та вчасно була виконана лише одна. Всі інші виконувалися або пізніше, або лишаються невиконаними до цього часу», — сказав він.

Коментуючи висновки держаудиту, Коболєв заявив, що позиція Держаудитслужби суперечить вимогам уряду. За його словами, Держаудит по суті закидає компанії використання міжнародних стандартів бухгалтерської звітності, тоді як уряд вимагає від «Нафтогазу» готуватися до того, щоб стати публічною компанією.

Підсумовуючи, Коболєв наголосив, що керівництво «Нафтогазу» наразі вирішило не реагувати на закиди Вітренка та аудитора.

«Ми як команда для себе зробили вибір, ми вважаємо, що йти в напрямку затвердженої цілі, ставати міжнародною компанією — це є наш шлях. Я думаю, що в цьому аспекті висновок Держаудиту не витримує жодної критики. Тому поки що ми вирішили для себе ігнорувати цей неприємний документ [...] і рухатися далі», — наголосив він.

  • У травні 2020 року виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив про скорочення його посади і звільнення. Вітренко пояснив, що формально рішення про його звільнення ухвалював очільник «Нафтогазу» Андрій Коболєв. За його словами, звільнення — це реакція Коболєва «на незручну правду, у якій він бачить загрозу для свого крісла».
  • У середині березня Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» на засіданні ухвалила рішення продовжити на 4 роки контракт із головою правління Андрієм Коболєвим.