В окупованому Криму заарештували затриманих під час обшуків кримських татар. Їх підозрюють в участі у «Хізб ут-Тахрірі»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В окупованому Криму заарештували затриманих під час обшуків кримських татар. Їх підозрюють в участі у «Хізб ут-Тахрірі»

Крымская солидарность / Facebook

В окупованому Криму підконтрольні Росії суди у Сімферополі та Севастополі взяли під варту на два місяці шістьох кримських татар, яких затримали під час обшуків 17 лютого.

Про це повідомляють спільнота «Кримська солідарність» та видання «Ґрати».

17 лютого російські силовики затримали Тимура Ялкабова, Ленура Сейдаметова, Олега Федорова, Ернеста Ібрагімова, Азамата Еюпова та Яшара Шихаметова. Чоловіків підозрюють у приналежності до ісламської організації «Хізб ут-Тахрір».

Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя арештував п’ятьох з них до 15 квітня, а так званий Ленінський райсуд Севастополя виніс вирок Шихаметову, арештувавши до 14 квітня.

У «суді» у Сімферополі пристави не пускали на засідання слухачів та ЗМІ нібито через нібито епідеміологічну ситуацію. Під час засідання затриманому Тимуру Ялкабову стало погано.

Шихаметов у суді заявив, що оперативники ФСБ підкинули йому під час обшуку три книги, імовірно, заборонених. Захист планує звернутися у військово-слідчий комітет.

  • 12 січня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до увʼязнення трьох кримських татар — Енвера Омарова, Різу Омерова та Айдера Джаппарова. Їх визнали винними у створенні та участі в групі «Хізб ут-Тахрір» у Криму.
  • 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вироки трьом кримським татарам за звинуваченням в участі в «Хізб ут-Тахрір». Ідеться про Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва.