«Справа Хізб ут-Тахрір»: у Росії до вʼязниці засудили трьох кримських татар

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Справа Хізб ут-Тахрір»: у Росії до вʼязниці засудили трьох кримських татар

«Ґрати»

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок трьом кримським татарам, яких звинуватили у приналежності до ісламської партії «Хізб ут-Тахрір». Про це повідомляє видання «Ґрати».

Рустема Емірусеінова суд засудив до 17 років позбавлення волі з відбуванням перших двох років у вʼязниці, решти терміну — у колонії суворого режиму. Його звинуватили у створенні терористичного осередку в Червоногвардійському районі Криму.

Арсена Абхаірова — до 13 років, з відбуванням перших двох років у вʼязниці. Визнали винним в участі в терористичному осередку Емірусеінова.

Ескендера Абдулганієва — до 12 років, теж із відбуванням двох перших років увʼязнення в тюрмі. Визнали винним в участі в терористичному осередку Емірусеінова.

На засіданні обвинувачені були у футболках з написами «1944 — призначили у зрадники», «2016 — призначили в терористи» і «Вивчення релігії — не тероризм».

Їх затримали у Криму в лютому 2019 року, після обшуків у Червоногвардійському районі. Слідство стверджувало, що вони є членами ісламської партії «Хізб ут-Тахрір». Організація визнана терористичною в Росії, але вільно діє в Україні та більшості європейських країн. Звинувачення будувалося на вилучених під час обшуків брошурах і книгах, які входять у список заборонених у Росії, а також на свідченнях прихованих свідків.

Усі обвинувачені заперечують причетність до терористичної діяльності, а Абдулганієв й Емірусеінов заявили, що заборонену літературу їм підкинули під час обшуку.

Організація «Кримська солідарність» у Facebook повідомила, що на засіданні був консул України в Ростові Юрій Довгуля.

  • 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вироки вісьмом кримським татарам з Бахчисарая, яких звинувачують у причетності до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». Вони отримали від 13 до 19 років у колонії суворого режиму.