«Справа Хізб ут-Тахрір»: російський суд відправив до вʼязниці трьох кримських татар. Україна вимагає скасувати вироки

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Справа Хізб ут-Тахрір»: російський суд відправив до вʼязниці трьох кримських татар. Україна вимагає скасувати вироки

Facebook / Николай Полозов

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до увʼязнення трьох кримських татар — їх визнали винними у створенні та участі в групі «Хізб ут-Тахрір» у Криму.

Про це повідомляє видання «Ґрати».

Енвера Омерова (59 років) суд засудив до 18 років колонії суворого режиму, з них два перші роки — в умовах вʼязниці. Після звільнення з вʼязниці за ним будуть «наглядати».

Його сина Різу Омерова суд засудив до 13 років у колонії строгого режиму, з яких перші два роки йому належить провести у вʼязниці, з додатковим наглядом після звільнення.

Інженеру Айдеру Джаппарову суд призначив покарання у вигляді 17 років колонії суворого режиму, з яких перші два роки теж у тюрмі, а потім нагляд після звільнення.

Усіх трьох затримали співробітники ФСБ після обшуків у них вдома в Білогірському районі 10 червня 2019 року. Омерова визнали винним в «організації діяльності терористичної організації» — йдеться про «Хізб ут-Тахрір». Омерова-молодшого і Джаппарова засудили за участь у цій організації. Пізніше всім додали звинувачення у підготовці до насильницького захоплення влади організованою групою.

Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку із цим рішенням російського суду — досудове слідство та сам суд відбувались із численними процедурними порушеннями і в умовах цілковитого ігнорування доказів про непричетність кримських татар.

«Зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно з правосуддям, для продовження політики переслідування кримських татар і придушення будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму», — зазначила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Від Росії вимагають негайно скасувати ці вироки.