Прокуратура просить для активіста Стерненка 8 років вʼязниці у справі про викрадення людини «заради 300 гривень»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Прокуратура просить для активіста Стерненка 8 років вʼязниці у справі про викрадення людини «заради 300 гривень»

Сергій Стерненко / Facebook

Прокуратура просить засудити одеського активіста Сергія Стерненка до позбавлення волі на 8 років із конфіскацією майна у справі про викрадення людини.

Про це Стерненко написав на своїй сторінці у Facebook.

«Оголошення вироку відбудеться вже 19 лютого, у пʼятницю, о 10:00 в Одесі, у Приморському суді. Процес тягнувся 5 років. 90% засідань не відбувались або через неявку потерпілого, або прокурора. І от після того, як [генеральний прокурор Ірина] Венедіктова та [заступник глави Офісу президента Олег] Татаров почали виступати проти мене, почались дива», — наголосив Стерненко.

Активіст вважає, що Татаров і Венедіктова намагалися тиснути на суд та «точно тиснули на прокурора».

До того ж він зауважив, що судовий процес дуже прискорився.

«Раніше засідання відбувалися раз на місяць. А тут стали відбуватись щотижня. І ось за останні 7 днів їх було аж 3», — уточнив він.

На думку Стерненка, ця справа — «початок політично вмотивованих розправ від Труханова, які почалися ще у 2015 році».

Також активіст нагадав, що у 2015 році до нього додому прийшла міліція з обшуком. Під час слідчих дій він добровільно видав правоохоронцям пневмат, колекційний ніж і стартовий (шумовий) пістолет.

«Підставою для обшуку стала заява проти мене тітушки і проросійського колаборанта Сергія Щербича. Після обшуку мені одягли на голову мішок і вивезли в УБОЗ, де повідомили про підозру. І того ж дня мене закрили до СІЗО», — розповів він.

За словами Стерненка, Щербич є партійцем і депутатом «Довіряй ділам» і «повністю підконтрольний меру Одеси Труханову».

«Труханов тричі замовляв мене вбити, за його вказівки й відкрили це та ще низку кримінальних проваджень. Саме тому Щербич і писав ту заяву проти мене. Але за 5 років судів він до суду не зʼявлявся. Тільки нещодавно його мало не силою привела прокурор», — додав він.

Активіст зауважив, що його підозрювали у викраденні Щербича з метою заволодіння його коштами — 300 гривнями, а сама справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.

«Також мене звинуватили в незаконному зберіганні зброї, хоча я сам її добровільно видав поліції. В експертизі пістолета (який вільно продається і не потребує дозволу) прямим текстом вказано, що пістолет стартовий. Далі написано, що експерт МВС викрутив зі ствола втулку і після цього зміг вистрілити ґумовими кулями з нього. Тобто експерт сам зробив із стартового пістолета травмат. Але при цьому він вказав, що зброя стала вогнепальною», — наголосив він.

Окрім цього, Стерненко розповів, що Щербича затримували 19 лютого 2014 у Звенигородці, коли він із сотнями інших тітушок «їхав вбивати нас на Майдан», після чого «організовував блокування виїздів техніки ЗСУ на Донбас і брав участь у заворушеннях проти України».

  • Стерненка звинувачують в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України) та в носінні холодної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 263 КК України). Ідеться про епізод 25 травня 2018 року в Одесі — тоді на активіста напали, внаслідок чого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Стерненко повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов у Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова.