Epic Games подала ще один антимонопольний позов проти Apple. Цього разу в Євросоюз

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американський розробник компʼютерних ігор Epic Games подав ще один антимонопольний позов проти Apple. Скарга спрямована в Євросоюз і стала доповненням до позовів у США, Австралії та недавньої апеляції в суді Великої Британії.

Про це йдеться в заяві Epic Games.

Компанія стверджує, що Apple повністю усунула конкуренцію в поширенні додатків і оплаті за рахунок введених обмежень на iOS. Epic Games заявляє, що не вимагає відшкодувати збитки, а «шукає справедливості», оскільки Apple «користується своїм контролем над iOS і зловживає домінуючим становищем, що порушує законодавство ЄС про конкуренцію».

«Споживачі мають право встановлювати додатки з джерел за своїм вибором, а розробники мають право конкурувати на справедливому ринку. Ми не будемо сидіти склавши руки і дозволяти Apple використовувати своє домінування, щоб контролювати те, що має бути рівним цифровим ігровим полем. Це погано для споживачів, які платять за завищеною ціною через повну відсутність конкуренції серед магазинів і обробку платежів у додатках. І це також погано для розробників, чиї кошти на існування залежать від Apple, яка дозволяє і визначає умови для виходу на iOS», — заявив засновник і генеральний директор Epic Games Тім Свіні.

  • Конфлікт між Epic Games і Apple почався в кінці літа 2020 року, після того як розробники Fortnite додали у гру систему оплати в обхід платформи Apple. У відповідь Apple видалила гру зі свого магазину. Те саме зробила і Google.
  • Epic Games подала низку позовів, а розробники Fortnite запустили проти Apple медіакампанію #FreeFortnite, у рамках якої закликали своїх гравців вимагати компенсацію, якщо вони втратять доступ до гри зі своїх гаджетів. Зокрема, вони створили відеоролик-пародію на відому рекламу Apple.
  • На тлі позовів Apple знизила свій сервісний збір до 15% для розробників, які заробляють менше мільйона доларів на рік.