Apple вилучила популярну гру Fortnite з App Store. Між компаніями почалася війна

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Apple вилучила популярну гру Fortnite з App Store. Між компаніями почалася війна

CNET Highlights / YouTube

Apple і Google видалили зі своїх онлайн-магазинів популярну гру Fortnite, посилаючись на порушення правил внутрішньоігрових платежів. Компанія-розробник Epic Games подала до суду і почала справжню медіавійну.

Про це повідомляє Reuters.

Fortnite — симулятор виживання серед натовпів зомбі. Гравці можуть обирати різноманітних персонажів та об’єднувати зусилля для боротьби з живими мерцями чи битися одне з одним. Гру випустили у 2017 році, і вже в 2019-му в неї грали понад 250 мільйонів людей.

У зв’язку з високою комісією за внутрішньоігрові платежі, Epic Games днями змінили систему оплати, що Apple та Google розцінили як порушення правил і видалили Fortnite з App Store та Google Play. Розробники подали в суд, проте не висунули жодних вимог щодо грошової компенсації — натомість вони вимагають припинити монополістську практику цих компаній.

«Apple стала тим, чому колись протиставила себе: чудовиськом, яке прагне контролювати ринки, блокувати конкуренцію та придушити інновації. Apple більша, потужніша, міцніша і згубніша, ніж монополісти минулих років», — йдеться в позові від Epic Games.

Розробники Fortnite не обмежились судом і запустили проти Apple медіакампанію #FreeFortnite, в рамках якої закликали своїх гравців вимагати відшкодування в разі якщо вони втратять доступ до гри зі своїх гаджетів. Зокрема створили відеоролик, який пародіює знамениту рекламу Apple, що в свою чергу пародіює антиутопію Джорджа Орвела «1984».

«Epic Games протистоїть монополії App Store. На знак помсти Apple заблокувала Fortnite на мільярді пристроїв. Долучайтеся до боротьби, щоб не дати 2020 року перетворитися на «1984», — закликали розробники.

Відомо, що Apple забирає 15—30% від більшості платежів у додатках з App Store. Аналітики вважають, що геймери — найбільше джерело доходів цієї компанії. Зокрема користувачі iOS витратили на ігри $34 млн, тоді як користувачі Android — усього $2 млн.

На думку Apple, бізнес-інтереси Fortnite «підштовхнули до просування особливих домовленостей, що не змінює того факту, що правила створюють рівні умови для всіх розробників і роблять магазин безпечним для всіх користувачів».

Голова Apple Тім Кук відкинув звинувачення в монополізмі, оскільки його компанія не займає більшість ринків мобільних гаджетів, на яких лідирує Google. Google також видалив гру зі свого магазину, але на платформі Android це не заважає скачувати її з сайту компанії та запускати на гаджеті. Компанія відмовилась коментувати позов від Epic Games.

«Epic Games не шукає грошової компенсації, а лише наказує Google припинити нав’язування своєї антиконкурентної поведінки в екосистемі Android», — йдеться в заяві розробників гри Fortnite.

  • Apple стала найдорожчою публічною компанією у світі. Вартість акції Apple піднялася до $425, в результаті чого ринкова капіталізація компанії становила $1,82 трильйона.
  • Керівник компанії Apple Тім Кук став новим мільярдером. Згідно з розрахунками індексу Bloomberg Billionaires Index, статки Кука перевищили $1 млрд на тлі зростання вартості акцій компанії Apple.
  • Кук заявив, що його компанія ставиться до всіх розробників однаково і пропонує їм «відкриті та прозорі правила». Проте він виступив на захист умови оплачувати покупки в додатках через систему Apple Pay, яка знімає 15—30% комісії з доходів розробників.
  • Торік Spotify вже позивалася з приводу високої комісії проти Apple у Євросоюзі — нещодавно антимонопольні структури блоку розпочали розслідування. На переконання Spotify, Apple штучно завищує ціни, щоб просувати власні стримінгові додатки на кшталт Apple Music.
  • Apple судиться з додатком Prepear через схожість товарних знаків — яблука та груші.
  • Компанія Apple відмовила ігровим стримінговим сервісам Stadia від Google та xCloud від Microsoft у розміщенні на App Store, оскільки вони порушують правила онлайн-магазину.
  • Суд США оштрафував компанію Apple на $506,2 млн на користь компанії Optis Wireless Technology за порушення патентних прав на мережу 4G в iPhone та інших пристроях.