Гра Fortnite не буде доступна в App Store щонайменше рік, поки не завершаться судові розгляди

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суд відмовив розробнику Epic Games у задоволенні вимоги повернути онлайн-гру Fortnite до App Store, поки не завершиться розгляд антимонопольної справи проти компанії Apple.

Як повідомляє CNet, 28 вересня відбулося друге слухання за позовом Epic Games до Apple через вилучення гри з платформи після введення в Fortnite системи оплати в обхід правил App Store.

Суддя заявила, що доводи розробника Fortnite були непереконливі та Epic Games «знали, на що йшли», коли намагалися звільнити себе від сплати комісії у 30% за розміщення на платформі. «У суспільстві багато людей може вважати вас героями, але ви все одно порушили правила», — заявила суддя Івонн Гонзалес Роджерс.

Роджерс запропонувала альтернативний варіант — гроші, які розробник заробив на грі, повинні бути спрямувані на депозитний рахунок, на якому кошти будуть зберігатися до кінця судового процесу. Тоді Apple може повернути Fortnite до App Store. Ідеться про понад $600 мільйонів. Адвокати Epic Games пропозицію відхилили і звинуватили суддю в посібництві монополії.

Адвокати Apple заявили, що така пропозиція може вирішити деякі питання.

Після цього Роджерс зазначила, що 30% комісії, проти якої виступає розробник, — це стандартна практика в ігровій індустрії. Зрештою Роджерс постановила, що суд присяжних розгляне справу в липні 2021 року. Epic Games готується до апеляції.

  • Apple видалила гру Fortnite з App Store у серпні цього року після анонсу Epic Games про впровадження оплати покупок в обхід App Store. В Apple заявили, що розробники порушили правила. Згодом Epic Games підтримали Tinder Match Group, Spotify і Deezer. Вони теж заявили про монополію з боку Apple. Epic Games подала до суду.
  • Розробники Fortnite не обмежились судом і запустили проти Apple медіакампанію #FreeFortnite, у рамках якої закликали своїх гравців вимагати відшкодування, якщо вони втратять доступ до гри зі своїх гаджетів. Зокрема вони створили відеоролик, який пародіює знамениту рекламу Apple.