Справа проти вбивць Окуєвої пішла до суду. Групі кілерів загрожує довічне увʼязнення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Київська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт проти групи кілерів (організатор і шість учасників), яких підозрюють в убивстві добровольця Аміни Окуєвої та в замаху на Адама Осмаєва, директора компанії Caparol Україна Павла Заможного у 2016 році, начальника відділу реклами столичного метрополітену Павла Миленького у 2019-му та бізнесмена Костянтина Хоруженка у 2014-му.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокуратури.

За даними слідства, кілери і організатор угруповання, який зараз перебуває у розшуку, протягом 2016—2019 років займалися виконанням замовних вбивств, за що їм загрожує довічне увʼязнення.

Обвинувачених судитимуть за створення та участь у злочинній організації; замах і умисне вбивство за змовою; придбання, носіння, зберігання вогнепальної зброї і вибухових речовин без дозволу. В цілому групі інкримінують три статті — 115, 255 і 263 КК України.

  • На Аміну Окуєву та її чоловіка Адама Осмаєва здійснювали замах двічі. 1 червня 2017 року кілер, який представився французьким журналістом, запросив подружжя на зустріч і відкрив стрілянину по них в автомобілі. Кілер отримав кілька куль у відповідь, а подружжя госпіталізували.
  • 30 жовтня 2017 року Осмаєва й Окуєву розстріляли з автоматів на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області. По авто стріляли з кущів. Осмаєв отримав поранення, а Окуєва загинула.
  • Раніше, в 2021 році, суд відпустив з-під варти щонайменше вісім підозрюваних у декількох замовних вбивствах, в тому числі Окуєвої. У деяких фігурантів минули всі терміни утримання під вартою, і їх не продовжили, а інших відправили під домашній арешт.