Суд у Нідерландах зобов’язав уряд скасувати комендантську годину, яка викликала масові протести

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Суд у Нідерландах зобов’язав уряд скасувати запроваджену через карантин комендантську годину.

Про це пише Reuters.

Суд визнав, що комендантська година є порушенням прав людини на свободу пересування і на приватне життя. Окрім цього, там вирішили, що уряд не мав правових підстав для її запровадження.

«Широкомасштабний захід на основі закону про надзвичайні ситуації може бути призначений лише в тому випадку, якщо насправді настає гостра надзвичайна ситуація, яка не може бути вирішена іншими менш далекосяжними засобами», — заявили в суді.

У зв’язку з цим суд зобов’язав скасувати комендантську годину негайно. Наразі невідомо, що буде зі штрафами, які вже були виписані за порушення цієї норми.

Комендантську годину в Нідерландах запровадили 23 січня на кілька тижнів, але потім продовжили аж до 2 березня. За її порушення передбачено штраф у €95.

  • У Нідерландах з 23 січня тривали масштабні вуличні зіткнення противників карантинних обмежень і поліції. Заворушення, у яких переважно беруть участь молоді люди, супроводжувалися бійками, підпалами, мародерством у магазинах і знищенням авто. Офіційні особи країни вже називають зіткнення найжорсткішими за останні 40 років.
  • В Євросоюзі заворушення на тлі карантинних обмежень стали частим явищем. Масштабні акції протесту, які закінчувалися застосуванням водометів і палаючими вулицями, проходили в Бельгії, Нідерландах, Франції, Італії та Данії.