ВООЗ рекомендує вакцинуватися тим, хто перехворів на коронавірус у легкій формі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ВООЗ рекомендує вакцинуватися тим, хто перехворів на коронавірус у легкій формі

Bicanski / Pixino

У Всесвітній організації охорони здоров’я рекомендували вакцинуватися тим, хто перехворів на коронавірус у легкій формі.

Про це заявила старша наукова співробітниця ВООЗ Сумья Свамінатан.

За її словами, імунітет людей, які перехворіли у легкій формі або безсимптомно, слабший, аніж у тих, хто перехворів у важкій формі. Водночас вакцинація посилить імунну відповідь організму.

«Навіть якщо у вас вже була інфекція і ви отримали вакцину, вона діє як бустер і підсилює імунну відповідь — як відповідь антитіл, так і відповідь Т-клітин», — пояснила вона.

ВООЗ поки не рекомендує вакцинувати дітей, оскільки було проведено надто мало досліджень. До того ж експерти досі не знають, як довго імунітет вакцинованої людини зможе протистояти коронавірусу.

  • Кількість вакцинацій від коронавірусу перевищила кількість хворих на цей вірус за весь час пандемії. Однак у ВООЗ підкреслили, що понад три чверті цих щеплень сконцентровані лише в 10 країнах, на які припадає близько 60% світового ВВП.
  • З огляду на нинішні темпи вакцинації від коронавірусу світ зможе повернутися до нормального життя лише через 7 років. Як зазначають учені, щоб перемогти коронавірус, потрібно вакцинувати від 70 до 85% населення.