Італійці та британці вивчають тяжкість ускладнень від коронавірусу в тих, хто одужав. Частина наслідків лікується спортом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Італійці та британці вивчають тяжкість ускладнень від коронавірусу в тих, хто одужав. Частина наслідків лікується спортом

NurPhoto / Contributor / Getty Images

У більшості країн Європи пік пандемії коронавірусу скінчився, але лікарні, в яких зменшилась кількість пацієнтів з важкими випадками, стикаються з тисячами людей, які вже перехворіли і страждають через довгострокові наслідки інфекції. Особливо гостро ця проблема стоїть в Італії та Великій Британії — у країнах континенту, які постраждали від спалаху найбільше.

Про це повідомляє CNN.

Наразі Італія та Британія розпочинають програми реабілітації для тих, хто перехворів на коронавірус і стикнувся з ускладненнями, які тільки вивчають. Наслідки хвороби, як видно сьогодні, позначаються не лише на легенях.

У багатьох пацієнтів, які одужали від вірусу, спостерігають погіршення стану нирок, печінки, серця, мозку та нервової системи, шкіри, системи травлення тощо. У декого виявляють проблеми з когнітивними функціями та втрату здатності концентруватися на роботі.

В італійській Генуї дослідники довгострокових наслідків коронавірусу зв’язуються з тими, хто перехворів, та зʼясовують їхній стан. Спеціалісти констатують ускладнення навіть у тих пацієнтів, які перехворіли в легкій формі та пробули в лікарні всього кілька днів.

В багатьох із них за відсутності уражень внутрішніх органів спостерігають загальне ослаблення організму та відсутність фізичних сил. Пацієнтам, які перебувають у такому стані та не можуть повноцінно працювати, допомагає спорт — після певного періоду регулярного відвідування занять з фізкультури вони відновлюють свою фізичну форму.

У Британії таким пацієнтам допомагають організації, які слідкують за ставленням до них на роботі та борються з випадками дискримінації з боку начальства. Міністр охорони здоров’я Метт Генкок, який сам перехворів на коронавірус, визнав наявність суттєвої кількості пацієнтів, які потребують державної підтримки після одужання.

Зараз у країні діє один реабілітаційний центр для тих, хто пережив коронавірус, і все більше лікарень починають надавати своїм пацієнтам аналогічні послуги.

«Все більше доказів того, що меншість людей — проте їх чимало — переживають довготривалі наслідки… Дуже важливо підтримувати людей у такій ситуації, проводити дослідження та розуміти, що можна для них зробити», — сказав він.

МОЗ країни оголосило масштабне дослідження щодо довготривалих наслідків для здоров’я пацієнтів, які одужали після коронавірусу. Але для цього потрібен час — рік і навіть більше, оскільки медицина досі не має повного розуміння хвороби та ускладнень від неї.