The Guardian: Євросоюз вчасно не відреагував на запит Італії про допомогу з коронакризою. Це призвело до спалаху на всьому континенті

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
The Guardian: Євросоюз вчасно не відреагував на запит Італії про допомогу з коронакризою. Це призвело до спалаху на всьому континенті

Marco Cantile / Contributor

У лютому цього року Італія зіштовхнулась із кризою медичної системи на тлі стрімкого поширення коронавірусу, проте на заклик про допомогу ніхто в Євросоюзі не відгукнувся. Як Єврокомісія, так й уряди держав-членів блоку відреагували на запит італійського прем’єра мовчанням — Європа виявилась не готовою до пандемії, що зрештою призвело до десятків тисяч смертей та економічного занепаду.

Про це повідомляє The Guardian.

26 лютого, після майже щоденного потроєння кількості заражених коронавірусом, прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конті звернувся по допомогу до Євросоюзу. Лікарні були переповнені хворими, медпрацівникам не вистачало засобів захисту та медичного обладнання.

Запит, адресований штаб-квартирі Єврокомісії, зустріли тишею.

«Жодна держава-член не відповіла на запит Італії про допомогу. Це означало, що не лише Італія не була готова. Ніхто не був готовий. Відсутність відповіді на запит Італії не означала відсутність солідарності. Це була відсутність обладнання», — розповів виданню єврокомісар Янез Ленарчич, відповідальний за кризовий менеджмент ЄС.

Унаслідок стрімкого поширення коронавірусу від загадкового нульового пацієнта, який поступив з хворобою ще в грудні 2019 року, інфікувалися 1,6 мільйона європейців, 180 тисяч з них померли. Справжня кількість померлих, імовірно, набагато вища за офіційну.

Наразі блок європейських країн стикається з найглибшою економічною кризою з часів Великої депресії в 1930-х, переважно через локдаун, який мав уберегти від колапсу перенавантажену систему охорони здоров’я.

У кінці цього тижня лідери 27 європейських держав зустрінуться в Брюсселі, уперше за п’ять місяців з початку глобального лиха, яке продемонструвало провал проєкту ЄС як системи взаємодопомоги.

Аналіз усіх даних про виступи та інтерв’ю євробюрократів свідчить про те, яким чином Європа стала епіцентром пандемії коронавірусу. Серед причин — нездатність очільників систем охорони здоров’я переконати уряди в масштабах загрози та необхідності діяти, надто пізнє визнання швидкості поширення інфекції та неузгоджені внаслідок паніки кроки.

Також серед причин спалаху коронавірусу в Європі — недосвідченість органів ЄС і відсутність у них необхідних повноважень.

«Це історія про ЄС, погано обладнаний та інституційно неспроможний для адекватної відповіді на кризу, що так швидко його охопила», — підсумовує видання.