Нардеп Монастирський: «Слуга народу» буде вільно голосувати за законопроєкт про обіг зброї

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Фракція «Слуга народу» вирішила, що депутати під час майбутнього розгляду законопроєкту про обіг цивільної зброї зможуть не дотримуватися позиції політсили, а голосувати вільно.

Про це заявив голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський під час брифінгу після засідання фракції 15 лютого, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Велика дискусія, яка спостерігається в суспільстві, вона також відбувалася і у фракції, і таким самим чином думки розділилися. І тому сьогодні було ухвалено рішення про вільне голосування фракції з цього питання», — сказав він.

За словами Монастирського, дискусія полягала в тому, чи можна дозволити купувати та зберігати вдома короткоствольну вогнепальну зброю (пістолет чи револьвер), як передбачає основний законопроєкт.

Водночас депутат наголосив, що про дозвіл на носіння зброї у законопроєкті не йдеться взагалі.

«У четвер [18 лютого] ми повинні винести цей законопроєкт до залу. Якщо він буде підтриманий, більшість депутатів висловилася про те, щоб питання короткоствольної зброї прибрати з цього законопроєкту», — розповів він.

Окрім цього, голова комітету з питань правоохоронної діяльності запропонував у разі, якщо голосування провалять, відправити законопроєкт на повторне перше читання, «щоб невідкладно забрати питання про короткоствольну вогнепальну зброю».

Зі свого боку його однопартійка, голова підкомітету з держбезпеки і оборони комітету Ради з питань національної безпеки Ірина Верещук вважає, що законопроєкт мав пройти через комітет із нацбезпеки.

«Ми не бачили цього законопроєкту у нас на комітеті. Поясню, чому ми повинні були його бачити. Йдеться про тих людей, які повинні мати дозвіл, бути в реєстрі, вміти користуватися зброєю, вони великою мірою підпадають під наш закон про територіальну оборону, який ми теж розробили», — заявила вона та запевнила, що з цієї причини багато членів профільного комітету не підтримають законопроєкт про обіг зброї.

  • У січні комітет Верховної Ради з питань діяльності правоохоронних органів рекомендував парламенту ухвалити у першому читанні закон про легалізацію цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї.
  • У липні 2019 року тодішній радник команди президента Володимира Зеленського з політичних питань та майбутній нардеп від партії «Слуга народу» Микита Потураєв заявив, що в Україні потрібно врегулювати питання володіння зброєю.