Шарій, Портнов та інші. InformNapalm встановив, що «плівки Деркача» скоординовано поширювала ціла мережа, і назвав причетних

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Шарій, Портнов та інші. InformNapalm встановив, що «плівки Деркача» скоординовано поширювала ціла мережа, і назвав причетних

Борисовський Євген / УНІАН

Громадські активісти з InformNapalm і партії «Демократична сокира» встановили осіб, які причетні до інформаційної операції з просування «плівок Деркача» та які не потрапили під санкції.

Про це на спільній пресконференції заявив член «Демсокири» Юрій Гудименко та спікер InformNapalm Михайло Макарук.

«Спільне розслідування громадських організацій дійшло висновку, що насправді в інформаційній операції з просування «плівок Деркача» і намаганні вплинути на вибори у США та розсварити Україну та Сполучені Штати Америки брало участь набагато більше осіб, ніж є у санкційному списку», — зазначили розслідувачі.

Активісти назвали імена причетних і наголосили, що вони не тільки пов’язані між собою, але й виконували різні ролі в поширенні плівок:

  • блогер Анатолій Шарій — «публічний рупор»;
  • нардеп партії «Опозиційна платформа — За життя» Тарас Козак — «забезпечував медіаресурси для поширення необхідних тез»;
  • дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко — «забезпечувала медіаресурси для поширення необхідних тез»;
  • заступник голови Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов — «архітектор юридичної легалізації»;
  • олігарх Ігор Коломойський — «забезпечував медіаресурси для поширення необхідних тез»;
  • телеведучий каналу «НАШ» Назар Діордіца — «публічний рупор».

«Усі ці люди політично та фінансово пов’язані з Росією та є такими ж російськими агентами впливу, як Андрій Деркач, Олександр Дубінський та інші особи, які потрапили під санкції раніше. Вони так само намагалися впливати на вибір американських виборців шляхом поширення дезінформації, особисто або опосередковано через свої медійні активи та пов’язаних осіб», — йдеться у спільній заяві активістів.

Також вони звернулись до Міністерства фінансів США із проханням розглянути можливість запровадити санкції проти фігурантів розслідування.

  • Санкції проти Дубінського та Деркача США ввели 11 січня через «плівки Деркача». Обмеження передбачають, що всі їхні активи у Штатах заморожено, також американцям заборонено вести з ними справи. Про заборону вʼїзду до США наразі невідомо.
  • Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.