Вітренко у разі провалу свого призначення не залишиться в Міненерго. Але в ОП сподіваються, що голосування буде успішним

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Вітренко у разі провалу свого призначення не залишиться в Міненерго. Але в ОП сподіваються, що голосування буде успішним

Соколовська Інна / УНІАН

Виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що не планує залишатися першим заступником у Міністерстві енергетики в разі провалу свого призначення міністром. Про це він заявив в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Я зараз в. о. залишаюся, тому що я виконую фактично обов’язки міністра. Іншого міністра немає. Це все ж таки відповідальна посада. І поклав на мене обов’язки Кабмін, [тож] когось іншого має призначити Кабмін. Я не можу просто зібрати речі і піти, навіть якщо дуже хочеться. Тому це рішення Кабміну. Якщо когось іншого призначать, чи залишуся я першим заступником? Ні, не залишуся. Тоді просто країна скаже. що хтось інший буде робити», — сказав Вітренко.

При цьому він наголосив, що для нього «взагалі посада не є важливою». «Тобто я пішов працювати, тому що мені сказали, що потрібно допомогти державі. Ось у спосіб, у який я можу, я державі допомагаю», — додав він.

Водночас глава Офісу президента Андрій Єрмак сподівається, що третя спроба призначення Вітренка, якого називає найкращим кандидатом, буде успішною.

«Сподіваюся, можу сказати з великою часткою ймовірності, що третя спроба голосування у Верховній Раді стане успішною», — сказав Єрмак в ефірі «Україна 24», цитує Інтерфакс-Україна.

За словами Єрмака, «зараз в енергетичній галузі багато проблем, і вона потребує сильного міністра зі своєю позицією, яка не буде залежна від жодних фінансових груп».

Глава ОП зазначив, що консультації про можливе призначення Вітренка показали, що «всі, хто хотів відповіді на питання, як буде далі розвиватися енергетика», їх отримали. За його словами, уряд продовжить консультації для того, щоб третя спроба вдалася.

  • 17 грудня 2020 року Раді не вистачило голосів за призначення Вітренка міністром енергетики. 21 грудня Кабмін призначив Вітренка в. о. міністра енергетики. Вдруге Рада намагалась його призначити міністром 28 січня, але й тоді провалила голосування.
  • У середині січня Вітренко заявляв в інтервʼю газеті «День», що в разі провалу повторного голосування за його призначення на повноцінну міністерську посаду він піде з політики у приватний бізнес.