«Я чесно спробував». Вітренко прокоментував провал своєї кандидатури в Раді на посаду міністра енергетики

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Я чесно спробував». Вітренко прокоментував провал своєї кандидатури в Раді на посаду міністра енергетики

Нафтогаз

Виконувач обовʼязків міністра енергетики Юрій Вітренко прокоментував голосування Ради, на якому його не змогли призначити міністром. Відповідний допис він опублікував у Facebook.

«У мене були зовсім інші особисті плани. Я розумів глибину проблем і відсутність рішень, які б всіх задовольняли. Я усвідомлював політичні ризики. Я розумів, скільки бруду на мене виллється. [...] Я чесно спробував. І мені не соромно звітувати за те, що я зміг зробити за місяць, при цьому з дуже обмеженими повноваженнями», — зазначив він.

Ось підсумки діяльності Вітренка, про які він розповів у Раді:

  • Погашена заборгованість по зарплаті перед шахтарями.
  • До уряду подали проєкт рішення, яке обмежило зростання ціни на електроенергію для населення: «Якби таке рішення не було прийнято, то ціна на електроенергію зараз була би в два рази вищою».
  • Монетизація пільг — уряд затвердив компенсацію користувачам електроопалення.
  • «Укренерго» залучило кредит на 10 мільярдів гривень. За ці кошти погасять борги перед «Енергоатомом» й витратять їх на відновлювальні джерела енергії.
  • Підписали угоди з іноземними інвесторами на видобуток газу в Україні.
  • Знизили ціну на газ з лютого й уникнули віялових відключень у період холодів.

Нагадаємо, що у середині січня Юрій Вітренко заявив в інтервʼю газеті «День», що в разі провалення повторного голосування за його призначення на повноцінну міністерську посаду, він піде з політики у приватний бізнес.

«Я поїду до сімʼї, буду займатися приватним бізнесом, вести нормальний спосіб життя тощо. Раніше я займався інвестиційним банківським бізнесом. Ми також почали дивитися у проміжок часу, коли я пішов з «Нафтогазу» і ще не був виконувачем обовʼязків міністра, на певні ІТ-проєкти, стартапи. Після нетривалого відпочинку зможу займатися цим», — розповів він.

  • У «Нафтогазі» Вітренко виграв разом із командою арбітраж з «Газпромом» — судовий спір між «Газпромом» і «Нафтогазом» щодо перегляду газових контрактів між країнами. Тоді Росія вимагала від України сплатити $11 мільярдів боргу за газ, але суд програла.
  • 17 грудня 2020 року Раді не вистачило голосів за призначення Вітренка міністром енергетики. 21 грудня Кабмін призначив Вітренка в. о. міністра енергетики. Вдруге Рада намагалась його призначити міністром 28 січня, але й тоді провалила голосування.