В Італії склав присягу новий уряд, який очолив ексглава Європейського центробанку. Зеленський вже привітав його

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В Італії склав присягу новий уряд, який очолив ексглава Європейського центробанку. Зеленський вже привітав його

Twitter / Christine Lagarde

Колишній глава Європейського центрального банку Маріо Драгі 13 лютого склав присягу на посаді премʼєр-міністра Італії. Він взяв на себе керівництво країною, щоб вивести її з понад місячної політичної кризи. Про це повідомляє DPA.

Церемонія відбулася в президентській резиденції в Римі. Після зустрічі з главою держави Серджо Матареллою Драгі представив членів майбутнього уряду.

До його складу увійдуть як політики, так і технократи. Загалом серед 23 членів уряду буде лише вісім жінок — це викликало критику серед громадськості.

Ряд міністрів у новому уряді збережуть свої посади, зокрема очільники Міністерства охорони здоровʼя Роберто Сперанса та Міністерства закордонних справ Луїджі Ді Майо.

Міністром юстиції призначать Марту Картабіа, яка була першою жінкою-главою Конституційного суду країни, а міністром охорони навколишнього середовища — фізика Роберто Чінголані. Міністром економіки стане очільник італійського Центробанку Даніеле Франко.

Новий склад уряду 73-річного Драгі, який представляє широку коаліцію, що забезпечить більшість голосів у парламенті, все ще має бути погоджений депутатами.

Президент України Володимир Зеленський привітав Драгі з новою посадою. Він побажав успіху і наголосив, що з нетерпінням чекає на зміцнення дружби та партнерства між Україною та Італією.

  • Урядова криза в Італії триває з середини січня. 26 січня прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте офіційно подав президентові прохання про відставку, яке той задовільнив. Причиною цього став вихід з коаліції невеликої партії Viva Italia, яку очолює колишній прем’єр Маттео Ренці. Його політсила мала дві посади в уряді. Ренці та Конте посварилися через дії уряду проти коронавірусу та використання економічної допомоги від ЄС.
  • 3 лютого президент доручив Драгі сформувати новий уряд під його керівництвом. Це буде третій за порядком уряд, який очолить країну з 2018 року.