Прем’єр-міністр Італії пішов у відставку

Автори:
Олексій Ярмоленко, Олег Панфілович
Дата:
Прем’єр-міністр Італії пішов у відставку

Flickr / G20 Argentina

Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте офіційно подав президентові Серджо Маттареллі прохання про відставку, яке той задовільнив.

Про це пише Reuters.

Причиною цього став вихід з коаліції невеликої партії Viva Italia, яку очолює колишній прем’єр Маттео Ренці. Його політсила мала дві посади в уряді. Ренці та Конте посварилися навколо дій уряду щодо боротьби з коронавірусом та використання економічної допомоги від ЄС.

Як пише Deutsche Welle, Маттарелла має намір 27 січня розпочати консультації про вихід з урядової кризи. Глава держави попросив членів кабінету до цього моменту продовжити виконувати свої обовʼязки. Якщо з’ясується, що у Конте є достатня підтримка в парламенті, то йому запропонують зібрати новий уряд. Якщо ж ні, країну очікує нова коаліція та прем’єр, або ж дострокові вибори.

  • Економічна криза на тлі коронавірусу спричинила в Італії найгірше падіння економіки з часів Другої світової війни. ЄС виділив країні близько 200 мільярдів євро допомоги для відновлення економічного потенціалу, що й викликало конфлікт між Конте та Ренці, куди варто направити ці кошти.