Подав три законопроєкти: Зеленський анонсував скорочення повноважень Окружного адмінсуду

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Подав три законопроєкти: Зеленський анонсував скорочення повноважень Окружного адмінсуду

Пресслужба президента України

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради три законопроєкти, які стосуються судової реформи. Один із них передбачає скорочення повноважень Окружного адмінсуду.

Про це пише пресслужба Офісу президента.

«Робота судової системи має бути відкорегована. «Закон» і «справедливість» мають бути головними словами для українських судів. Чинне законодавство дає необхідні рамки, щоб проводити зміни. Але конкретні кроки потребують підтвердження від парламенту», — пояснив Зеленський.

Перший законопроєкт стосується повноважень Окружного адмінсуду. Він пропонує забрати у ОАСК право судового розгляду рішень центральних органів виконавчої влади та інших рішень державних органів, які поширюються на всю територію України. Такі судові спори будуть передані до Верховного суду.

Другий законопроєкт пропонує запровадити обов’язкову перевірку на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя, а також створити окремий підрозділ секретаріату ВРП під назвою «Служба дисциплінарних інспекторів».

Третій законопроєкт вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Він пропонує запровадити адміністративну відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя.

  • Влітку 2020 року НАБУ опублікувало записи розмов, які детективи зробили в кабінетах суддів Окружного адмінсуду. У НАБУ кажуть, що загалом у них близько тисячі годин розмов про тиск на суддів і на інші держоргани. Вовка та ще шістьох суддів підозрюють у спробі захоплення влади, створенні злочинної організації та втручанні в роботу державного діяча.
  • Вовк визнає, що на плівках його голос, але говорить, що слова вирвали з контексту і що все це — помста НАБУ.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного.