З початку року команді Навального пожертвували $300 тисяч у біткоїнах — більше, ніж за весь 2020 рік

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

З початку року команда російського опозиціонера Олексія Навального отримала у вигляді пожертв 6,242 біткоїна, що за нинішнім курсом криптовалюти становить близько $300 тисяч.

Про це повідомляє Reuters.

Це перевищує суму всіх пожертв у біткоїнах, отриманих за весь 2020 рік. Глава штабів Навального Леонід Волков заявив, що обсяг пожертв у січні зріс удвічі, як порівняти з груднем. Також Волков зазначив, що оцінювати пожертви в біткоїнах у $300 тисяч некоректно, оскільки більшість з них зробили, коли курс криптовалюти був набагато нижчим.

Агентство зазначає, що найбільші разові пожертви в біткоїнах були зроблені наступного дня після повернення Навального в Росію (1 біткоїн), а також напередодні та відразу після протестів 23 січня (2,86 біткоїна).

З 2016 року, коли штаби Навального почали приймати пожертви у криптовалюті, на їхні гаманці надійшло понад 658 біткоїнів, що за нинішнім курсом становить близько $31 мільйона. Волков уточнив, що загальна кількість пожертв у біткоїнах становила приблизно третину від зазначеного — решту штаби самі перевели у криптовалюту. На час виходу матеріалу Reuters у гаманці команди Навального було близько 1,5 біткоїна.

  • 2 лютого Симоновський суд Москви відправив Навального у виправну колонію на 3,5 року, хоча фактично він там пробуде 2 роки і 8 місяців (суд врахував, що він відбув 10 місяців під домашнім арештом). Таке рішення ухвалили, тому що політик не приходив до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений. Адвокати політика підкреслювали, що він не приходив, бо лікувався в Берліні після отруєння «Новачком».
  • У Росії 23 і 31 січня відбулися наймасовіші за останні роки неузгоджені мітинги. Всього на акціях силовики затримали понад 10 тисяч осіб і порушили близько 50 кримінальних справ.
  • На початку лютого Леонід Волков оголосив, що команда Навального не проводитиме мітинги, оскільки в регіонах зараз нікому організовувати акції — місцевих координаторів і прихильників Навального відправили під арешт. Згодом команда змінила рішення і призначила наступну акцію на 14 лютого.