Влада Росії погодилася виплатити Навальному компенсацію за затримання на Болотній площі у 2012-му. Її зобовʼязав ЄСПЛ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Влада Росії погодилася виплатити Навальному компенсацію за затримання на Болотній площі у 2012-му. Її зобовʼязав ЄСПЛ

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Міністерство юстиції Росії відмовилося оскаржити рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який в листопаді 2020 року присудив опозиціонеру Олексію Навальному компенсацію через затримання на Болотній площі у 2012 році.

Про це повідомляє Інтерфакс, посилаючись на пресслужбу відомства.

У міністерстві пояснили, що не стали оскаржувати рішення через те, що ЄСПЛ «відмовився розглядати твердження заявників про порушення владою Росії статті 18 Конвенції про захист прав людини і основних свобод».

Про що йдеться?

У листопаді 2020 року ЄСПЛ задовольнив позов Навального, який він подав через затримання на акції «Марш мільйонів» у травні 2012 року на Болотній площі в Москві. Суд присудив йому компенсацію у розмірі 8,5 тисячі євро.

ЄСПЛ вирішив, що під час затримання Навального російська влада порушила право на свободу та особисту недоторканність, право на справедливий судовий розгляд, право на свободу зібрань та обʼєднань, а також статтю Європейської конвенції з прав людини про заборону тортур.

Тоді люди вийшли на Болотну площу у знак протесту проти результатів президентських виборів, за якими переможцем був оголошений Володимир Путін.