ЦПК: ВАКС скасував рішення про виправдання мера Одеси Труханова у справі заводу «Краян»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала виправдувальний вирок одеському меру Геннадію Труханову та посадовцям Одеської міськради у справі про ймовірне розкрадання 92 мільйонів гривень при купівлі будівель заводу «Краян».

Про це повідомив «Центр протидії корупції» у своєму Telegram-каналі.

«Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просив скасувати виправдувальний вирок і відправити справу на новий розгляд до першої інстанції. Судді Віктор Панкулич, Ігор Панаід і Сергій Боднар задовольнили апеляцію прокурора», — розповіли у ЦПК.

Як зазначається, справу передали до Вищого антикорупційного суду.

Про що йдеться?

У НАБУ вважають, що купівля будівлі збанкрутілого заводу «Краян» — це корупційна схема, яку організував Труханов. За даними слідства, кошти від купівлі будівлі «Краяна» зловмисники планували легалізувати через фіктивне підприємство, засновник і керівник якого зараз живе на непідконтрольній території Луганської області.

У цій справі вже вручили обвинувальні акти Труханову, одному з його заступників, голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради; директору департаменту комунальної власності міськради та його заступнику; директору і представнику приватної компанії, що брала участь у продажу, й оцінювачу.

Їх звинувачують у привласненні, розтраті або заволодінні майном при зловживанні службовим становищем (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу). Чиновникам загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

  • Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) просили для мера Одеси Геннадія Труханова 12 років вʼязниці з конфіскацією майна та забороною обіймати посади на 3 роки.
  • У липні 2019 року Малиновський райсуд Одеси виправдав обвинувачених у «справі Краяна» мера Одеси Геннадія Труханова, його заступника Павла Вугельмана, директора Департаменту міськгосподарства Олексія Спектора, його заступника Володимира Радіонова та депутата Одеської міськради Василя Шкрябая.
  • Наприкінці травня САП змінила звинувачення Труханову та іншим посадовцям у справі про купівлю будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завищеною ціною та заволодіння 185 мільйонами гривень бюджетних коштів.