«ЄС» представила законопроєкти про кримінальну відповідальність за колаборацію. Проситиме підтримки у всіх партій, крім ОПзЖ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«ЄС» представила законопроєкти про кримінальну відповідальність за колаборацію. Проситиме підтримки у всіх партій, крім ОПзЖ

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

«Європейська солідарність» розробила законопроєкти, які спрямовані на боротьбу з російською пропагандою та протидію колабораціонізму. Про це заявив лідер партії Петро Порошенко, повідомляє пресслужба політсили.

Він наголосила, що його партія підтримала рішення Ради національної безпеки і оборони щодо санкцій проти трьох телеканалів нардепа ОПзЖ Тараса Козака, але цього недостатньо. Тому партія пропонує внести зміни до Кримінального кодексу, які встановлюють відповідальність за умисне і добровільне співробітництво громадянина України з країною-агресором в інтересах країни-агресора і на шкоду нацбезпеці України та її союзникам.

«Мова не йде про тих, хто на окупованій території під загрозою для життя вимушений працювати в тих чи інших установах, лікарнях та школах. А мова йде в першу чергу про тих, хто на контрольованій території проводить колабораційну роботу добровільно або за гроші. І має бути встановлена чітка кримінальна відповідальність як фізичних осіб, так і політичних партій, і громадських організацій, які проводять цю роботу, фінансуються країною-агресором і звітують перед нею», — пояснює Порошенко.

Також в партії підготували законопроєкт про посилення відповідальності за дії, пов’язані з поширенням ворожої пропаганди. Ще один документ — це постанова Ради «Про невідкладні заходи для припинення практики політично вмотивованих переслідувань». За словами Порошенка, постанова вимагає припинити політичні репресії проти добровольців, ветеранів, волонтерів, учасників Революції гідності — зокрема, Андрія Антоненка, Яни Дугарь, Юлії Кузьменко, «кіборга» генерала Марченка та представниць «ЄС» Софії Федини та Марусі Звіробій.

Порошенко закликав всі політсили у парламенті, крім ОПзЖ, підписатися під законопроєктами і постановою.