У Тернопільській області розкопали уламки американського винищувача часів Другої світової війни

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У Тернопільській області розкопали уламки американського винищувача часів Другої світової війни

Bell P-39 Airacobra

Historical / Contributor

У Тернопільській області біля села Оліїв (Зборівський район) розкопали уламки американського винищувача P-39 Airacobra, який за часів Другої світової війни перебував на озброєнні США, СРСР, сил Вільної Франції та Королівських ВПС.

Уламки виявили учасники організації «Пошук літаків ДСВ в Україні», передає «Суспільне».

Голова пошукової групи Андрій Кірʼянов розповів, що в районі села з 14 до 17 липня 1944 року тривали повітряні бої, в яких були збиті близько десяти Р-39. У той час проходила Львівсько-Сандомирська операція, яка завершилася перемогою радянських військ.

На місці падіння Р39, крім частини крила, обшивки та гільз від кулемета, знайшли табличку з номером літака (25Е-975) і номером двигуна (31847). Кірʼянов зазначив, що номером літака за радянським обліком повинен бути 42975. Зараз фахівці шукають дані в архівах.

«Американці поставляли літаки з білою зіркою. Радянський Союз, щоб дуже не морочитися, просто замальовував зірки червоним кольором», — сказав Кірʼянов, додавши, що не завжди вдається визначити літаки за номером.

Р-39 не вперше знаходять на території України. У вересні 2020 році кабіну такого винищувача підняли з дна Чорного моря біля села Новофедорівка в окупованому Криму.

Sergei Malgavko / Contributor