Знайдено лінкор USS Nevada. Він пережив Перл-Харбор, Нормандію та ядерні випробування

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Знайдено лінкор USS Nevada. Він пережив Перл-Харбор, Нормандію та ядерні випробування

Лінкор USS Nevada (BB-36).

Ocean Infinity

Біля берегів Гавайських островів, за 120 км від гавані Перл-Харбор, знайшли залишки лінійного бойового корабля USS Nevada (BB-36), який у 1948 році затонув від торпедного удару під час навчань.

Лінкор на глибині 4,7 км виявила пошукова американська компанія Ocean Infinity.

Ocean Infinity

У компанії заявили, що залишки корабля не планують піднімати з дна океану. «Невада — культове судно, яке говорить про американську витривалість і впертість. Лінкор пережив торпеди, бомби, снаряди і два атомні вибухи», — заявив віцепрезидент компанії Search Inc., яка теж брала участь у пошуках.

Лінкор спустили на воду в 1914 році. У 1919 році корабель супроводжував 28-го президента США Вудро Вільсона під час візиту до Європи. У Другій світовій війні лінкор був одним з кораблів, який пережив атаку японських сил віцеадмірала Нагумо Тюіті на Перл-Харбор. Після корабель брав участь у висадці в Нормандії військ союзних сил (США, Велика Британія, Канада).

Через рік лінкор брав участь в американських ядерних випробуваннях біля атолу Бікіні, внаслідок чого був сильно пошкоджений і заражений радіацією. У 1946 році його вивели з експлуатації, а в 1948 році його розстріляли як корабель-мішень під час морських навчань.