Біля Соломонових островів знайшли американський авіаносець «Хорнет» часів Другої світової війни. Він затонув 77 років тому

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дослідницьке судно співзасновника Microsoft Пола Аллена «Петрел» у Тихому океані поблизу Соломонових островів виявило затоплений 77 років тому американський авіаносець «Хорнет» (USS Hornet CV-8). Судно, яке брало участь в одній з переломних битв Другої світової війни на Тихоокеанському театрі, було знайдено в кінці січня 2019 року на глибині 5,3 тисячі метрів.

На сайті експедиції вказано, що пошук саме цього авіаносця був пріоритетом місії, оскільки корабель має особливу історичну цінність.

Під час пошуку авіаносця фахівці експедиції ретельно вивчили всі архіви і бортові журнали девʼяти американських кораблів, які перебували поблизу «Хорнета» у момент його затоплення в 1942 році.

Біля авіаносця також виявили бойові літаки ВМФ США, які були на кораблі при його загибелі.

Авіаносець «Хорнет» типу «Йорктаун» був спущений на воду у грудні 1940 року і виконував бойові рейди в період з 1941 до 1942 року. Він брав участь у битві за острів Мідвей, у боях поблизу Соломонових островів та островів Санта-Крус. Також він брав участь в авіанальоті на Японію (рейд Дулітла), коли 18 квітня 1942 року з його палуби злетіли 16 середніх бомбардувальників В-25, які вразили кілька цілей на території Японії.

У битві за Мідвей «Хорнет» (квітень 1942 року) зміг потопити чотири японських авіаносці. Тоді США втратили лише один авіаносець.

У вересні того самого року в бою біля Санта-Крус «Хорнет» отримав пробоїни від двох японських торпед і чотирьох бомб, у результаті чого почав горіти. Команда змогла загасити пожежу і корабель на буксирі почав відходити із зони бою, але зазнав ще кількох атак японців.

Американці прийняли рішення покинути «Хорнет». Зрештою авіаносець був потоплений після майже 15 торпедних влучань.

  • Британські вчені знайшли на дні Чорного моря непошкоджений корабель. За їхніми підрахунками, він пролежав там майже 2,5 тисячі років. 23-метрове давньогрецьке торговельне судно виявили на великій глибині з допомогою дистанційно керованого підводного апарата за 80 км від узбережжя Болгарії.