Біля берегів Австралії знайшли затонулий вантажний корабель часів Другої світової війни. Він був потоплений японською торпедою у 1942 році

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Біля берегів Австралії, у районі штату Вікторія, морські археологи знайшли військово-морський вантажний корабель SS Iron Crown («Залізна корона»), який був потоплений у 1942 році внаслідок ураження японською торпедою.

Про це повідомляє австралійське Державне обʼєднання наукових і прикладних досліджень (CSIRO).

Пошукова команда за допомогою гідролокатора та глибинних камер виявила 100-метрове судно за 100 км від берега, на глибині майже 700 м. Біля судна також знайшли якір, рятувальні шлюпки та частину вантажу. Морські археологи назвали знахідку «подією національного значення», оскільки корабель був єдиним за час Другої світової, який знищили в територіальних водах Австралії.

SS Iron Crown віз залізну руду з Південної Австралії у Новий Південний Уельс. У протоці Басса його атакував японський підводний човен. Корабель отримав одне пряме влучання і затонув за 60 секунд. Із 43 членів екіпажу вижили лише пʼять моряків, яких врятували інші кораблі.

Зараз влада вирішує питання про підняття судна, щоб помістити його в музей. Також планується поминальна панахида на честь загиблих моряків.