Латвія відреагувала на прохання Білорусі екстрадувати опозиціонера Цепкала: Спроба помсти

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Латвія відреагувала на прохання Білорусі екстрадувати опозиціонера Цепкала: Спроба помсти

Valery Tsepkalo / Facebook

У Латвії називають прохання Білорусі про екстрадицію опозиціонера, екскандидата у президенти країни Валерія Цепкала «відкритою спробою помсти» з боку офіційного Мінська. Про це заявив міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс у Twitter.

«Я вважаю прохання режиму Лукашенка про екстрадицію білоруського опозиціонера Валерія Цепкала відкритою спробою помсти. Прохання потрібно відхилити», — наголосив він.

Водночас, він зазначив, що відповідно до латвійського законодавства рішення про екстрадицію ухвалюється компетентними правоохоронними органами з урахуванням усіх аспектів справи.

Нагадаємо, напередодні слідчий комітет Білорусі звернувся до Латвії з проханням екстрадувати Цепкала. Там заявили, що опозиціонер «звинувачується у низці корупційних злочинів та отриманні хабарів в особливо великому розмірі».

  • Раніше у Білорусі проти Цепкала порушили кримінальну справу за статтею про одержання хабаря. 15 серпня його оголосили в розшук на території Росії, а наступного дня Білорусь теж почала розшук політика.
  • Після того, як наприкінці липня Центральна виборча комісія відмовилася реєструвати Цепкала кандидатом у президенти, та інформації про підготовку його затримання, він виїхав із країни разом із двома дітьми. А його дружина Вероніка Цепкало приєдналася до обʼєднаного штабу Тихановської. Однак у день виборів, 9 серпня, Вероніка Цепкало теж залишила країну. Зараз вони проживають в Латвії.