У Мексиканській затоці виявили новий вид вусатих китів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Мексиканській затоці виявили новий вид вусатих китів

Flavio Gasperini / Unsplash

У Мексиканській затоці у 2019 році викинувся кит завдовжки 11,5 метра, тепер учені стверджують, що це абсолютно новий вид — Райса. Зараз тварин цього виду налічується менше 100 особин, тому їх одразу записали у вимираючі.

Про це повідомляє The Guardian.

Полосатики Брайда — група вусатих китів, які зустрічаються у тропічних водах всіх трьох основних океанських басейнів. Сьогодні визнаний єдиний вид — Balaenoptera edeni Anderson, що має два підвиди: кит Едена і кит Брайда. Тепер команда вчених з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) виділила як самостійний вид ще одну з груп полосатиків.

Учені розповіли, що кити Райса можуть вирости майже до 13 метрів і важити 30 тонн. Також у них є бічні гребені біля верхньої щелепи — як й у найближчих родичів. При цьому будова черепа у цих китів помітно відрізняється — це головна особливість нового виду. Про тривалість їхнього життя поки відомо небагато — спостерегати за цим видом почалися недавно. Але близькоспоріднені види досягають статевої зрілості в девʼять років і можуть жити близько 60 років.

Управління додає, що ареал проживання китів у Мексиканській затоці робить їх особливо вразливими до розливів нафти, зіткнень із судами, а також до дій розвідки та видобутку енергії.