У Таїланді виявили рідкісний скелет кита Брайда. Йому може бути 5 тисяч років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Неподалік столиці Таїланду Бангкока знайшли скелет кита, що майже ідеально зберігся. Вважається, що кістки належать 12-метровому киту Брайда. Імовірний вік скелета становить 3—5 тисяч років.

Про це повідомляє BBC.

Експерти сподіваються, що знахідка може відкрити «вікно в минуле», особливо для досліджень рівня моря та біорізноманіття регіону.

«В Азії мало скамʼянілостей китів, і ще менше — у такому хорошому стані», — розповів дослідник ссавців Маркус Чуа з Національного університету Сінгапуру.

За словами міністра навколишнього середовища Таїланду, на сьогоднішні відновили понад 80% скелета, включно із хребцями, ребрами, плавниками і однією лопаткою. Довжина однієї тільки голови скелета становить близько трьох метрів.

Знахідка дозволить дослідникам дізнатися більше про певні види ссавців минулого, а також про те, чи відрізнявся цей кит Брайда від сьогоднішніх.

Скелет також надасть інформацію про геологічні умови того часу. Зокрема, можна буде оцінити рівень моря і типи відкладень.

У грудні, після всіх необхідних аналізів науковці дізнаються точний вік кісток.

Кити Брайда, які живуть у всьому світі в теплих помірних і тропічних водах, досі зустрічаються у водах навколо Таїланду.