МЗС Росії зареєструвалось у TikTok — і перші два відео про Навального, який критикує «Супутник»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Pixabay

Російське Міністерство закордонних справ зареєструвалось у TikTok. Поки на сторінці два відео, але вони присвячені опозиціонеру Олексію Навальному, який критикує російську вакцину від коронавірусу «Супутник V». Обидва відео називаються «Не дозволяйте себе обманювати».

«Путінська брехня про те, що російські науковці розробили, протестували, зареєстрували і готові масово вакцинувати — вона настільки очевидна, що не викликає нічого, окрім реготу», — заявив у першому відео Навальний.

Наступний кадр — пресконференція глави МЗС Сергія Лаврова із верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віцепрезидентом Європейської комісії Жозепом Боррелем.

«Я був радий прочитати науковий звіт, опублікований у престижному науковому журналі The Lancet щодо російської вакцини, її ефективності. Сподіваюся, що тепер Європейське агентство з лікарських засобів зможе сертифікувати цю вакцину для використання у країнах-членах Євросоюзу», — заявив Боррель.

На другому відео Навальний каже: «І навіть Всесвітня організація охорони здоровʼя, яка дуже і дуже лояльна до Росії, заявила: “Ну, що ви там винайшли?”».

Далі Лавров заявляє, що заяву Путіна про російську вакцину спочатку сприйняли негативно, але потім світ побачив, як цю вакцину використовують, і ставлення змінилося.

У коментарях користувачі закликають звільнити Навального та інших політвʼязнів.

Офіційний представник зовнішньополітичного відомства Марія Захарова розповіла, що завести аккаунт в TikTok дипломати «планували давно».

«А розвиток подій останніх тижнів прискорив процес. Це не данина моді, а просто інформаційна робота», — пояснила вона у коментарі ТАСС.

Низка зарубіжних науковців вимагає у розробників вакцини «Супутник V» надати більше даних про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані про вакцину, які не були оприлюднені, і це спровокувало скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися у вірогідності даних, але в Росії відмовляють.

У січні медичний журнал The Lancet опублікував підсумки третьої фази випробувань «Супутник V». Вакцина виявилася ефективна на 91,6%, раніше її творці заявляли про досягнення 95%.