ЦГЗ відповів на критику тендеру на 10 мільйонів гривень для дослідження гомосексуалів: фінансують США, 7 тисяч учасників

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Центр громадського здоровʼя Міністерства охорони здоров’я оголосив тендер на 10 мільйонів гривень для проведення у 2021 році «біоповедінкового дослідження серед чоловіків, які мають сексуальні стосунки з чоловіками». У соцмережах одразу розкритикували ініціативу.

Як пояснили у пресслужбі ЦГЗ, йдеться про вивчення можливих ризиків інфікування ВІЛ, гепатитом і сифілісом серед таких чоловіків. Закупівлю проводитимуть через електронну систему Prozorro.

Зазначається, що дослідження може допомогти зрозуміти, як розповсюджується вірус або інфекція, їхня поширеність, які поведінкові фактори пов’язані з ризиком інфікування, рівень використання цією групою людей послуг із профілактики захворювань та як зробити програми з профілактики ефективними.

«Такі дослідження є нормальною практикою в усіх країнах світу. Їх рекомендують проводити раз на 3–4 роки ВООЗ, UNAIDS і CDC», — наголосили у ЦГЗ.

Водночас у Центрі пояснили, що очікувана вартість дослідження становить 10 мільйонів гривень, оскільки біоповедінкові дослідження вимагають дуже складної підготовки — формування команди дослідників та медиків, пошук і залучення учасників, лабораторні дослідження крові тощо. Також там сподіваються, що завдяки конкуренції на торгах ціна може значно знизитися.

Дослідження будуть проводити в рамках проєкту «Підтримка системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій Міністерства охорони здоров’я України, покращення використання стратегічної інформації та pозбудова потенціалу громадської охорони здоров’я в рамках надзвичайної ініціативи президента США з надання допомоги в боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)» коштом Центру контролю та профілактики захворювань США (СDC).

За даними ЦГЗ, у дослідженні запланована участь 6 900 людей із 16 міст, кожен із них отримає по 250 гривень, а за залучення до проєкту учасників (до трьох осіб) — ще по 120.

Саме дослідження відбуватиметься в декілька етапів: спочатку підготують команди та приміщення у регіонах, після цього в Києві проведуть навчання для координаторів і медичних працівників (зокрема як працювати з новими тестами та робити забір сухої краплі крові). Респондентів тестуватимуть швидкими тестами на ВІЛ, вірусні гепатити B і C та сифіліс, забір сухої крові проводитимуть для визначення недавньої інфекції та вірусного навантаження ВІЛ. Також учасників опитуватимуть щодо ризикової поведінки, яка може сприяти розповсюдженню ВІЛ та інших інфекцій.

Результати дослідження, прогнозують у ЦГЗ, будуть готові на початку 2022 року.

Окремо в Центрі розповіли, що на 2022—2023 роки заплановано провести біоповедінкові дослідження серед засуджених і трансгендерних людей за фінансування Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Зауважимо, інформацію про оголошення тендеру було оприлюднено 1 лютого, у документації закупівлі на Prozorro було вказано всі деталі майбутнього дослідження. Проте соцмережами прокотилася хвиля критики. У зв’язку з цим Центр громадського здоровʼя та керівниця відділу комунікацій та маркетингу у Prozorro Олена Шкарпова оприлюднили роз’яснення та спростували «зраду».

  • У 2019 році американські науковці представили одразу дві нові розробки в лікуванні ВІЛ. Учені Піттсбурзького університету представили інноваційний підхід до імунотерапії, який не переховує ВІЛ від імунної системи, а знаходить та вбиває його.
  • Учені виявили раніше невідомий штам ВІЛ у групі, відповідальній за переважну більшість випадків інфікування людей. Ідеться про так звану групу М, віруси якої є причиною понад 90% випадків захворювання.
  • Торік у Новій Зеландії відкрили банк ВІЛ-інфікованої сперми. Він ставить за мету дати людям з ВІЛ можливість мати дітей.
  • Щороку від ВІЛ/СНІДу помирають близько мільйона осіб. Понад 30 мільйонів людей в усьому світі живуть із ВІЛ.