В Америці винайшли нові ліки проти ВІЛ та готуються розробити вакцину

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Сполучених Штатах цього тижня науковці представили одразу дві нові розробки в лікуванні ВІЛ. Вчені Піттсбурзького університету представили інноваційний підхід до імунотерапії, який не переховує ВІЛ від імунної системи, а знаходить та вбиває його, повідомляє Медичний центр Університету Піттсбурга UPMC.

У чому суть лікування?

Новий імунотерапевтичний підхід лікування ВІЛ дозволяє не тільки виявити вірус, що приховується в імунній системі хворого, але й знищити його. Перші досліди показали, що імунотерапія може знищувати приховані копії вірусу, тобто позбавляти від ВІЛ раз і назавжди.

Вчені виділили імунні клітини, т. зв. дендритні клітини, які будуть «спрямовувати імунну систему для того, щоб вбити ВІЛ». При дослідженні команда спроектувала «антиген, що представляє 1-поляризовані, моноцитарні дендритні клітини» (MDC1), він допомагає знайти прихований вірус у клітинах та знищити його. Ці розробки можна вважати першим кроком до створення вакцини проти ВІЛ. Вчені заявили, що для подальших випробувань потрібне фінансування та додаткові клінічні дослідження із залученням добровольців.

Нові ліки проти ВІЛ

Майже водночас, 8 квітня, Управління з питань харчових продуктів і медикаментів США зареєструвало новий препарат для боротьби з ВІЛ, повідомляє Financial Times.

Він складається з двох компонентів, а не з трьох, як усі стандартні препарати проти ВІЛ. Ліки розробила британська компанія GlaxoSmithKline (GSK). Новий препарат називається Dovato, це пігулка з дворазовою схемою лікування для дорослих. У її складі містяться два лікарські засоби: долутегравір і ламівудин.

Як зазначають науковці, сучасна антиретровірусна терапія високоактивна і доволі ефективно пригнічує вірус імунодефіциту, але має низку побічних ефектів, і в разі відмови від неї ВІЛ майже завжди повертається.