Зеленський відреагував на закиди ОПзЖ і запевняє, що санкції проти телеканалів Медведчука «юридично вмотивовані»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зеленський відреагував на закиди ОПзЖ і запевняє, що санкції проти телеканалів Медведчука «юридично вмотивовані»

Facebook / Офіс президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що санкції проти пов’язаних із нардепом Віктором Медведчуком телеканалів є «юридично вмотивованими».

Про це він написав у своєму Facebook.

«Колегіальне та юридично вмотивоване рішення про санкції щодо фізичної та юридичних осіб ухвалено одразу після того, як були зафіксовані та обговорені конкретні підстави для цього. Вдячний членам Ради національної безпеки і оборони за відповідальну та швидку реакцію», — пояснив Зеленський.

Він також подякував громадянському суспільству за підтримку цього рішення. Зеленський підкреслив, що всі загрози для нацбезпеки України отримають ефективну відповідь.

Водночас у партії «Опозиційна платформа — За життя» називають рішення РНБО нікчемним і таким, що не відповідає законодавству. За їхніми словами, Україна не може вводити санкції проти українців.

«Телеканали «112 Україна», NewsOne і ZIK є українськими юридичними особами, а Тарас Козак є громадянином України, тому рішення, ухвалене Зеленським, — грубе, кричуще порушення українського законодавства, оскільки дія Закону України «Про санкції» на них не поширюється. Закони і Конституція України (стаття 62) прямо забороняють обмеження прав і свобод громадян, поки їх винність не доведено в законному порядку і не встановлено рішенням суду», — вважають у політсилі.

Нардеп від «Голосу» Олександра Устінова зазначила, що якщо РНБО та СБУ мають документи, які підтверджують певну злочинну діяльність Козака та його компаній, то генеральний прокурор Ірина Венедіктова має підписати йому підозру.

Як пишуть ЗМІ, санкції проти Козака були запроваджені через зв’язки з фінансуванням «Л/ДНР». За даними спецслужб, кошти, отримані за поставки вугілля з окупованого Донбасу, витрачалися і на фінансування телеканалів. 2 лютого СБУ порушила кримінальну справу за статтею про «фінансування тероризму», а поставками вугілля займається «Торговий дом «Донские угли», який провадить свою діяльність на окупованому Донбасі.

У РНБО також нагадують, що прецедент із накладення санкцій на українських громадян вже неодноразово використовувався. Зокрема, там згадують указ президента за квітень 2017 року, куди увійшли низка громадян України. Їх внесли до санкційного списку за активність в окупаційних адміністраціях.